04.10.2010

Приватний підприємець та печатка: «як цю яхту ви назвете, так вона і попливе»

Лист від 17.06.2010 р. № 7715

Приватний підприємець та печатка: «як цю яхту ви назвете, так вона і попливе»

 

Держкомпідприємництва розповів, чи потрібно

замінювати печатку з написом «приватний підприємець» на печатку з написом «фізична особа — підприємець».

Свого часу з проханням надати таке роз'яснення до ДКПУ звернувся Мін’юст** (

лист Мін'юсту від 01.08.05 р. № 19-34-1030 // «БТ», 2006, № 15, с. 37), на що ДКПУ відгукнувся листом від 27.07.06 р. № 5460, яким висловив свою думку — печатку замінювати не потрібно. Але, трохи поміркувавши, ДКПУ на сьогодні раптово змінив свою думку на зовсім протилежну.

** У цьому листі Мін'юст указав на те, що:

1) за своєю юридичною природою поняття «суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа» і «фізична особа — підприємець» тотожні; 2) після заміни Свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності — фізичної особи на Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця (така заміна може бути як добровільною, так і обов'язковою) не потрібно замінювати правовстановлюючі документи і печатку, що містять поняття «суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа».

Так, на думку ДКПУ, печатка фізичної особи — підприємця (як, утім, і юридичної особи) та її штампи мають відповідати назві, зазначеній у Свідоцтві про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця. Підстава — п.п. 3.3.3 Інструкції про виготовлення печаток (наказ МВС від 11.01.99 р. № 17), згідно з яким проста печатка виготовляється круглою або трикутною, а написи на печатці та штампах повинні відповідати назві, зазначеній у Свідоцтві про державну реєстрацію.

Таким чином,

підприємцям, які мають печатку з написом «суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа» або «приватний підприємець», тепер потрібно замінити стару печатку на нову з написом «фізична особа — підприємець».

(Лист Держкомпідприємництва від 17.06.10 р. № 7715)