04.10.2010

Штамп лікаря на подорожньому листі — доказ проведеного медогляду

Відповідь на запитання

Штамп лікаря на подорожньому листі — доказ проведеного медогляду

 

Підприємство для власних потреб орендує автомобілі. Крім орендованих, інших автомобілів на підприємстві немає. Чи потрібно проводити передрейсовий та післярейсовий медогляди водіїв, якщо у штаті підприємства свого лікаря немає?

(м. Полтава)

 

Згідно зі

ст. 45 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII медогляд водіїв проводять з метою визначення їх здатності до безпечного керування транспортними засобами. Згідно з п. 1.4 Положення № 124* водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності підлягають щозмінному передрейсовому та післярейсовому медоглядам. Для перевізників цю норму закріплено у ст. 30 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344-III.

* Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене спільним наказом МОЗ України та МВС від 05.06.2000 р. № 124/345.

Посадові особи, які відповідають за експлуатацію і технічний стан транспортних засобів, зобов'язані не допускати до керування транспортними засобами осіб, які не пройшли в установлений строк медогляд.

Порядок проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медоглядів регламентується Положенням № 124. Згідно з п. 1.9 цього документа такі медогляди водіїв проводять лікарі або середні медичні працівники після періодичного (один раз на 3 роки) навчання методам його проведення в Українському медичному центрі безпеки дорожнього руху та його філіях.

У загальному випадку в підприємства є такі варіанти проведення передрейсових медоглядів:

1) укласти договір з медичною установою, що забезпечуватиме за потреби передрейсовий та післярейсовий медогляди водіїв;

2) укласти договір цивільно-правового характеру з медпрацівником — приватним підприємцем. Але такий підприємець повинен мати ліцензію на здійснення медпрактики (лист МОЗ України від 16.11.07 р. № 214041-10-58/3027);

3) прийняти медпрацівника на роботу за трудовим договором.

Підтвердженням того, що за результатами медогляду водій придатний до керування транспортом, є проставлений у подорожньому листі штамп лікаря. Цей штамп медпрацівник отримує після проходження відповідного навчання. По суті, штамп є єдиним підтвердженням факту здійснення медогляду водія, тому його наявність на подорожньому листі обов'язкова.

Вагомішим аргументом для проведення медоглядів може бути можливість застосування штрафних санкцій працівником ДАІ згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення в разі виявлення відсутності штампа лікаря в подорожньому листі водія**:

1) за випуск на лінію транспортних засобів без позначок у подорожньому листі про проходження щозмінного медогляду — штраф на посадових осіб — від 680 до 850 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 850 до 1360 грн.) — ст. 128;

2) за допуск до керування транспортними засобами водіїв, які не пройшли в установлений строк медичний огляд — штраф від 425 до 850 грн., — ст. 129;

3) за перевезення пасажирів або вантажів водієм, який не пройшов щозмінний передрейсовий медогляд, — від 510 до 680 грн. — ст. 1331.

** Див. коментар «Адмінштрафи на водіїв: як їх тепер накладатимуть інспектори ДАІ» до наказу МВС від 26.02.09 р. № 77 // «БТ», 2009, № 21, с. 6; Шпаргалку бухгалтера «Нові штрафи для автомобілістів» // «БТ», 2008, № 45, с. 21.

У цьому випадку працівник ДАІ може тимчасово вилучити ліцензійну картку на транспортний засіб, при цьому складається відповідний акт (п. 12 Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду і ліцензійної картки на транспортний засіб та їх повернення, затвердженого постановою КМУ від 17.12.08 р. № 1086).

Крім того, для видів автомобільних перевезень, що ліцензуються, установлення факту непроведення медоглядів під час планової чи позапланової перевірки загрожує позаплановою перевіркою на предмет виконання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом (

п. 11 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.11.06 р. № 1567).

Висновок: медпрацівник зобов'язаний поставити штамп на подорожньому листі водія після проведення медогляду, оскільки штамп свідчить про придатність водія керувати транспортним засобом.

 

Яна ІНДЮХОВА