11.10.2010

Збір за спецводокористування сплачується за весь використаний обсяг води навіть за наявності лічильників

Лист від 05.07.2010 р. № 2995/9/11-10

Збір за спецводокористування сплачується за весь використаний обсяг води навіть за наявності лічильників

 

Відповідно до

Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне водокористування в частині використання води, затвердженої наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінприроди від 01.10.99 р. № 231/539/118/219:

— за воду, що використовується для задоволення

питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, в тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності збір за використання водних ресурсів не справляється (п. 4.8);

— при використанні води

одночасно для власних потреб і для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського і рибного господарства або інших допоміжних служб збори до бюджетів вносять за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (п. 4.5).

У зв’язку з цим ДПАУ дійшла висновку, що навіть якщо підприємство має лічильники для обліку об’ємів води, які використовуються на різні потреби (наприклад, один — для обліку використання води для

задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, а інший — для підсобного господарства), то підприємство не звільняється від сплати збору за спеціальне водокористування за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, а повинне сплачувати збір в цьому випадку за весь обсяг використаної води незалежно від мети використання.

(

Лист ДПАУ від 05.07.10 р. № 2995/9/11-10)