11.10.2010

Табелювання: працівниця перебуває у відпустці «до 3 років» та працює неповний день

Відповідь на запитання

Табелювання: працівниця перебуває у відпустці «до 3 років» та працює неповний день

 

Як вірно заповнити Табель обліку використання робочого часу для жінки, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років та працює на умовах неповного робочого дня?

(м. Львів)

 

Для контролю за дотриманням робітниками режиму робочого часу, встановленого колективним чи трудовим договором, отримання даних про відпрацьований час, необхідних для розрахунку виплат працівникам (у тому числі і для розрахунку погодинної заробітної плати), та складання статистичної звітності з праці на підприємстві ведеться

Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-5; далі — Табель).

У

Табелі час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка «до 3 років») та праця на умовах неповного робочого часу позначаються окремими кодами*:

— відпустка до 3 років — «

ВП» (16);

— години роботи працівників, яким встановлено неповний робочий день (тиждень) згідно із законодавством, — «

РС» (02).

* Детальніш про заповнення Табеля див. статтю «Табель обліку робочого часу: особливості складання оновленої форми» // «БТ», 2009, № 26, с. 8.

Як заповнити Табель у ситуації, якщо працівниця перебуває у відпустці «до 3 років» та одночасно працює на умовах неповного робочого дня (тижня), не описано в нормативно-правових актах, невідомі й роз’яснення компетентних органів з цього питання.

Тому, на нашу думку, Табель щодо такої працівниці можна заповнювати двома способами:

спосіб 1:

дані щодо відпрацьованого часу та дані про те, що працівниця одночасно перебуває у відпустці «до 3 років», слід відображати за кожен день у одному рядку Табеля, заповнивши інформацію про відпрацьований час у відповідних клітинках через дріб (наприклад, «РС/ВП»; дані про кількість годин заносять лише щодо відпрацьованого часу);

спосіб 2:

дані щодо відпрацьованого часу та дані щодо перебування такою працівницею у відпустці «до 3 років» слід відобразити у окремих рядках Табеля. При цьому у одному рядку, де відображається інформація про відпрацьований працівницею час, вказується фактична кількість відпрацьованих годин за день та код «РС», а за дні, що вона не працювала, дані не заносять. У іншому рядку, де вказується кількість днів, коли працівниця перебуває у відпустці «до 3 років», потрібно зазначати код «ВП» за всі календарні дні, що працівниця перебуває у такій відпустці, а дані про кількість годин за такі дні зазначати не потрібно.

Ми віддаємо перевагу другому способу відображення даних, оскільки в заповненому таким чином

Табелі чітко розмежується відпрацьований час від часу перебування у відпустці, що дає змогу не допустити плутанини при підрахунку відпрацьованого часу. До того ж, перший спосіб може бути технічно не реалізований у випадку заповнення Табеля у електронній формі.

Аналогічно, на наш погляд, необхідно заповнювати

Табель і у випадках, коли за один робочий день працівнику табелюють декілька видів відпрацьованого ним часу (наприклад, звичайні години роботи («Р» — 01) та нічні години роботи («РН» — 04)).

Приклад.

Проценко Г. К., бухгалтер, яка знаходиться у відпустці «до 3 років», працює на умовах неповного робочого дня 4 години на день у понеділок, середу та п’ятницю з 9 серпня 2010 року. За серпень 2010 року вона відпрацювала усі робочі дні за графіком роботи.

 

ТАБЕЛЬ ОБЛІКУ РОБОЧОГО ЧАСУ

№ п/п

Табельний номер

Стать (ч/ж)

П. І. Б., посада

Відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин)

Відпрацьовано за місяць

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

Х

днів

годин

всього

з них:

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

надурочно

нічних

вечірніх

вихідних, святкових

1

0001

ж

Проценко Г. К., бухгалтер

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

4

 

4

 

 

Х

10

40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РС

 

РС

 

РС

 

 

Х

4

 

4

 

4

 

 

4

 

4

 

4

 

 

4

 

РС

 

РС

 

РС

 

 

РС

 

РС

 

РС

 

 

РС

 

2

0001

ж

Проценко Г. К., бухгалтер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

ВП

<…>

 

Сергій ДЕЦЮРА