18.10.2010

Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і справляння цього збору

Постанова від 18.08.2010 р. № 748

ЕКОЗБІР ЩОДО РАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ:

Кабмін уніс зміни до Порядку нарахування

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.10 р. № 748

«Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і справляння цього збору»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уніс певні зміни до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і справляння цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303 (далі — Порядок № 303).

1. Порядок нарахування.

З абз. 3, 17 і 21 п. 4 Порядку № 303 вилучено положення, що передбачають застосування принципу «наростаючого підсумку» при поквартальному нарахуванні збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір) за утворення радіоактивних відходів і тимчасове їх зберігання.

Зауважимо: в

абз. 1 і 2 п. 4 Порядку № 303 залишилися незмінними положення, що передбачають застосування принципу наростаючого підсумку при поквартальному нарахуванні екозбору за стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, а також за розміщення відходів.

2. Авансові платежі

. З абз. 2 п. 11 Порядку № 303 вилучено норму, що передбачає щомісячну сплату екозбору за утворення радіоактивних відходів і тимчасове їх зберігання в розмірі однієї третини планового обсягу за квартал. Тепер сплата таких авансових платежів є добровільною.

3. Звітний період.

З п. 9 Порядку № 303, яким установлено звітний період щодо екозбору — квартал, вилучено положення щодо подання розрахунків з екозбору за півріччя, 9 місяців та рік. Тепер у цьому пункті згадується лише «податковий (звітний) квартал».

Як роз’яснили фахівці ДПАУ в

журналі «Вісник податкової служби України», 2010, № 34, с. 2, ці зміни вплинули тільки на порядок нарахування екозбору за утворення радіоактивних відходів і тимчасове їх зберігання, щодо яких не встановлюються річні ліміти, і не порушують порядок нарахування екозбору за стаціонарні та пересувні джерела забруднення, а також за розміщення відходів, щодо яких річні ліміти встановлюються*.

* Про порядок нарахування екозбору ми розповідали у статті «Екозбір: деякі нюанси звітності за I квартал 2010 року» // «БТ», 2010, № 16, с. 20.

Отже, для нарахування екозбору за стаціонарні та пересувні джерела забруднення, а також за розміщення відходів платники, як і раніше, використовують форму Податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджену наказом ДПАУ від 17.03.05 р. № 111 , котрий, як і раніше, заповнюється наростаючим підсумком, і подається за 9 місяців 2010 року та за 2010 рік.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 01.10.10 р.