06.09.2010

Чи є місяць установлення доплати за складність та напруженість у роботі базовим?

Відповідь на запитання

Чи є місяць установлення доплати за складність
та напруженість у роботі базовим?

 

Чи є базовим місяць установлення доплати за складність і напруженість у роботі, якщо вона встановлюється щомісячно наприкінці місяця, наприклад, за серпень 2010 року надбавка встановлюється згідно з наказом керівника від 27.09.10 р.?

 

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078) індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Як передбачено

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, у якому відбулося підвищення, вважається базовим для проведення індексації. При цьому базовим з метою проведення індексації вважатиметься місяць, у якому заробітна плата збільшилася за рахунок підвищення (установлення) її складових, що виплачуватимуться постійно. Інакше такий місяць не вважатиметься базовим і індексація має проводитися на загальних підставах.

Якщо згідно із законодавством оплатою праці працівників передбачено надбавку за складність та напруженість у роботі, то місяць її встановлення вважається базовим для проведення індексації.

Коли механізм установлення та виплати такої надбавки здійснюється згідно з наказом керівника підприємства (організації)

щомісячно і можлива її відсутність в одному з місяців, то місяці поточного її встановлення не вважаються базовими для проведення індексації.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу політики доходів
 та подолання бідності Міністерства праці
 і соціальної політики України