13.09.2010

Надання відпустки повної тривалості до закінчення 6 місяців безперервної роботи можливе

Відповідь на запитання

Надання відпустки повної тривалості до закінчення 6 місяців безперервної роботи можливе

 

Наша фірма щороку влітку закривається на один місяць, і всі працівники в цей період ідуть у щорічну відпустку. Чи можна в цей період надати відпустку повної тривалості працівнику, якщо його прийнято на роботу три місяці тому?

 

Так, можна.

Згідно з

ч. 5 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР право працівника на щорічну основну й додаткову відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. У разі надання працівнику зазначених відпусток до закінчення шестимісячного строку безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу.

Водночас, у зв’язку з характером роботи підприємства та необхідністю забезпечення його нормальної діяльності, у колективному договорі або іншому локальному нормативному акті може передбачатися одночасне надання щорічної відпустки всім працівникам того чи іншого підрозділу або всього підприємства. У такому випадку працівникам, які відпрацювали на підприємстві менше шести місяців, може бути надано щорічну основну відпустку повної тривалості.

 

Тетяна СТАШКІВ,
 начальник відділу режимів праці, нормування
 та професійної кваліфікації Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України