20.09.2010

Про затвердження змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

Наказ від 10.06.2010 р. № 382

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ:

унесено важливі зміни

 

Наказ Міністерства фінансів України від 10.06.10 р. № 382

«Про затвердження змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, унесено істотні зміни до методики складання Звіту про рух грошових коштів (форма № 3) у частині визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності.

Так, досі форма № 3 складалася з використанням двох методів:

— прямого: застосовувався щодо руху коштів від фінансової та інвестиційної діяльності (розділи 2 і 3);

— непрямого: застосовувався щодо руху коштів від операційної діяльності (розділ 1).

Згідно з новими положеннями замість непрямого методу визначення грошових потоків від операційної діяльності використовуватиметься прямий метод. Теоретично застосування цього методу щодо операційної діяльності є більш трудомістким, хоча саме його застосування

заохочується нормами МСБО (IAS) 7 «Звіти про рух грошових коштів». Прямий метод дає адекватнішу інформацію для аналізу грошових потоків.

Унаслідок того, що прямим методом і раніше визначався рух коштів від інвестиційної та фінансової діяльності, особливих складнощів його застосування щодо грошових потоків від операційної діяльності викликати не повинне. Загальна методика тут полягає в тому, що грошові потоки визначаються на підставі оборотів по рахунках 30, 31, що стосуються операційної діяльності. Внутрішні зміни у складі грошових коштів (з каси до банку, з поточного рахунка в банку на депозитний, акредитивний рахунки і навпаки) до цього Звіту не включаються. Статті, по яких виникають грошові потоки від операційної діяльності, наводяться в самій

формі № 3.

Тим часом у частині деяких операцій розподіл грошових потоків на операційну, інвестиційну та фінансову діяльність може викликати складнощі. Наприклад, відсотки у

формі № 3 зазначаються серед статей операційної та інвестиційної діяльності. Які саме відсотки мають наводитися у складі цих статей, у П(С)БО 4 не уточнюється, тоді як МСБО 7 допускає альтернативні варіанти. Так, згідно з п. 33 МСБО 7 нефінансові установи можуть відображати відсотки або у складі операційної діяльності, або як рух грошових коштів від інвестиційної та фінансової діяльності.

У попередній редакції

П(С)БО 4 зазначалося, що сплачені відсотки, які класифікуються як фінансові витрати, у формі № 3 наводяться як складова руху коштів від операційної діяльності. А от в оновленій формі № 3 не виключене застосування іншого підходу, відповідно до якого відсотки, сплачені за користування кредитами, відображаються у складі руху грошових коштів від фінансової діяльності.*

* Здається, саме такий підхід підтримують фахівці Мінфіну (див. консультацію В. Пархоменка «Удосконалення звіту про рух грошових коштів» // «Вісник податкової служби України», 2010, № 26, с. 33.

Уперше звіт за новою формою більшість підприємств подаватимуть за підсумками 2010 року (не пізніше 21.02.11 р.), і до цієї дати, сподіваємося, Мінфін роз'яснить деякі проблемні питання щодо його заповнення, серед яких — порядок відображення відповідних показників у формі № 3 за попередній 2009 рік. Ми ж, у свою чергу, у наступних публікаціях докладніше зупинимося на нюансах складання оновленої форми.

 

 

Міністерство фінансів України

 

Про затвердження Змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

 

Наказ від 10 червня 2010 року № 382

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 липня 2010 року за № 470/17765 (витяг)

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні » наказую:

1. Затвердити схвалені Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України Зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.06.99 за № 398/3691 (із змінами), що додаються.

<…>

3. Цей наказ набирає чинності через десять днів після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

<…>

Міністр Ф. ЯРОШЕНКО

 

 

Зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

 

Затверджено наказом від 10 червня 2010 року № 382

 

1.

Пункти 12 — 27 викласти в такій редакції:

«12. Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

13. У

статті «Надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» відображаються грошові надходження від основної діяльності, тобто від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

У

статті «Надходження від погашення векселів одержаних» відображаються грошові надходження від погашення векселів одержаних, від їх продажу.

14. У

статті «Надходження від покупців і замовників авансів» відображається сума одержаної попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами від покупців і замовників під наступну поставку продукції (товарів, робіт, послуг).

У

статті «Надходження від повернення авансів» відображаються повернуті підприємству постачальниками і підрядниками суми попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами.

15. У

статті «Надходження від установ банків відсотків за поточними рахунками» відображається сума одержаних підприємством відсотків (процентів) за залишками коштів на його поточних рахунках за договорами банківського рахунку.

16. У

статті «Надходження від бюджету податку на додану вартість» відображаються відшкодовані підприємству з бюджету суми податкового кредиту з цього податку шляхом зарахування грошових коштів на рахунки в установах банків.

У

статті «Надходження від повернення інших податків і зборів (обов'язкових платежів)» відображаються одержані з бюджету на рахунки підприємства в установах банків суми інших податків і зборів (обов'язкових платежів), крім податку на додану вартість.

17. У

статті «Надходження від отримання субсидій, дотацій» відображаються отримані з бюджетів та позабюджетних фондів суми субсидій, дотацій.

У

статті «Надходження від цільового фінансування» відображаються одержані для здійснення видатків на операційну діяльність підприємства інші асигнування з бюджету і кошти цільового фінансування від інших осіб (благодійників).

18. У

статті «Надходження від боржників неустойки (штрафів, пені)» відображаються одержані підприємством грошовими коштами економічні санкції за порушення законодавства та умов договорів.

19. У

статті «Інші надходження» відображаються інші надходження грошових коштів від операційної діяльності, не включені до попередніх статей звіту про рух грошових коштів у результаті операційної діяльності, зокрема від реалізації оборотних активів, включаючи іноземну валюту, надходження від діяльності обслуговуючих господарств, від операційної оренди активів.

20. У

статті «Витрачання на оплату товарів (робіт, послуг)» відображаються грошові кошти, сплачені постачальникам і підрядникам за одержані товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і надані послуги.

У

статті «Витрачання на оплату авансів» відображаються суми попередньої оплати та авансових платежів постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що будуть поставлені (виконані, надані).

У

статті «Витрачання на оплату повернення авансів» відображається сума попередньої оплати та авансових платежів, яку підприємство повернуло покупцям і замовникам.

21. У

статті «Витрачання на оплату працівникам» відображаються витрачені грошові кошти на виплати працівникам заробітної плати, допомоги, винагород.

У

статті «Витрачання на оплату витрат на відрядження» відображається сума витрачених грошових коштів на службові відрядження.

22. У

статті «Витрачання на оплату зобов'язань з податку на додану вартість» відображається сума сплаченого до бюджету податку на додану вартість.

У

статті «Витрачання на оплату зобов'язань з податку на прибуток» відображається сума сплаченого до бюджету податку на прибуток за умови, що податок конкретно не ототожнюється з фінансовою або інвестиційною діяльністю.

23. У

статті «Витрачання на оплату відрахувань на соціальні заходи» відображається сума сплачених внесків із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування.

24. У

статті «Витрачання на оплату зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів)» відображається сума сплачених податків і зборів (обов'язкових платежів) (крім податку на додану вартість, податку на прибуток, зобов'язань із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування).

25. У

статті «Витрачання на оплату цільових внесків» відображається сума сплачених цільових та благодійних внесків.

26. У

статті «Інші витрачання» наводиться сума використаних грошових коштів на інші напрями операційної діяльності, що не включена до попередніх статей звіту про рух грошових коштів, зокрема собівартість реалізованої іноземної валюти.

27. У

статті «Чистий рух коштів до надзвичайних подій» відображається різниця між сумами грошових надходжень та грошових видатків, відображених відповідно до пунктів 12 — 26 цього Положення (стандарту).»

2.

Пункт 56 викласти в такій редакції:

«56. У

статті «Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів» відображається сума збільшення або зменшення (наводиться у дужках) залишку грошових коштів у результаті перерахунку іноземної валюти при зміні валютних курсів протягом звітного періоду.».

3.

Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 викласти в новій редакції, що додається.

 

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку В. ПАРХОМЕНКО