20.09.2010

Про самостійне виправлення страхувальником помилок у нарахуванні страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

Лист від 22.07.2010 р. № 760-06-2

ПОМИЛКИ В РОЗРАХУНКАХ З «НЕЩАСНИМ» ФОНДОМ:

адмінштраф при самовиправленні не накладається

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 22.07.10 р. № 760-06-2

«Про самостійне виправлення страхувальником помилок у нарахуванні страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві»

 

Лист

Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд), що коментується, присвячено виправленню помилок, самостійно виявлених страхувальником у Розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (додаток 11 до п. 3.10 Інструкції № 36**; далі — Розрахункова відомість). Зовсім недавно ці питання розглядалися нами в Темі тижня «Виправлення помилок у соцзвітності» // «БТ», 2010, № 21, с. 31, і всі зроблені там висновки збігаються з думкою Фонду.

** Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління Фонду від 12.07.07 р. № 36.

По-перше

, якщо виправляється помилка поточного року, то вона коригується в Розрахунковій відомості через відповідний показник поточного періоду. Наприклад, при неправильному визначенні бази нарахування внесків на відповідну суму потрібно збільшити або зменшити показник розділу 1 «Загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески (грн.)» місяця, в якому виправляється помилка. Відповідно базою для нарахування внесків у такому поточному місяці буде відкоригований показник.

По-друге

, якщо виправляється помилка, допущена в минулих роках, то її коригування провадиться через рядок 5 Розрахункової відомості, в якій зі знаком «+» відображається донарахована сума внесків, а зі знаком «-» — надміру нарахована сума внесків. Щоправда, Фонд не уточнив, як правильно виправляти помилки минулих років, пов'язані з виплатою допомог та інших страхових виплат за рахунок коштів Фонду. Наші варіанти виправлення наведено в зазначеній вище консультації.

По-третє

, при самостійному виправленні помилок до Розрахункової відомості за період, в якому було виправлено помилку, необхідно додати бухгалтерську довідку про здійснені коригування. У ній наводять такі відомості:

— період виявлення помилки;

— зміст помилки;

— показник, в якому здійснюється коригування;

— сума донарахованих страхових внесків;

— кількість днів прострочення;

— сума пені, нарахована на суму своєчасно не сплачених страхових внесків;

— дата складання бухгалтерської довідки.

Бухгалтерська довідка підписується керівником та головним бухгалтером і скріплюється печаткою страхувальника.

Чинним законодавством

не передбачена обов'язковість подання бухгалтерської довідки. Немає й відповідальності за її неподання, на що вказує і Фонд у листі, що коментується, однак він же вважає за необхідне, щоб при перевірці страхувальник міг довести, що помилку дійсно було виправлено*.

* Аналогічні роз'яснення Фонд наводив у своєму листі від 03.05.06 р. № 330-07-3.

По-четверте

, пеня нараховується лише тоді, якщо внаслідок допущення помилки утворилася недоїмка, на суму якої й нараховують пеню (п. 5.1 Інструкції № 36). Відповідно за наявності переплати за період, в якому було допущено помилку (страхувальник помилково перерахував до Фонду більше, ніж було нараховано, або на кінець відповідного звітного періоду є заборгованість Фонду перед страхувальником), пеня на суму донарахованих внесків (у межах, що перекриваються переплатою) не нараховується.

По-п'яте

, при самостійному виправленні помилки (за наявності бухгалтерської довідки, перерахуванні донарахованих страхових сум та пені в повному обсязі до початку перевірки страхувальника робочим органом Фонду) адміністративний штраф на посадових осіб страхувальника не накладається.