20.09.2010

Чи потрібно за відсутності джерела забруднення подавати Розрахунок екозбору

Відповідь на запитання

Чи потрібно за відсутності джерела забруднення подавати Розрахунок екозбору

 

У 2010 році підприємство було власником котельні, яку використовувало для обігріву приміщень, а тому виступало платником екозбору в частині викидів стаціонарними джерелами забруднення. У III кварталі 2010 року через значну зношеність котельні її було виведено з експлуатації та ліквідовано. Чи слід підприємству подавати звітність з цього збору за 2010 рік та в наступному році, якщо інших джерел забруднення навколишнього середовища на підприємстві немає?

(м. Миколаїв)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 9 Порядку № 303*, Розрахунок екозбору подається щоквартально наростаючим підсумком з початку року. А тому підприємства, які в попередніх звітних кварталах року нараховували екозбір і подавали Розрахунки з цього збору, повинні подавати його до кінця звітного року , навіть за умови, що у звітному кварталі цього ж року об’єкт для нарахування екозбору відсутній (це підтверджують і податківці у листі від 07.12.07 р. № 15310/5/15-0516**).

* Порядок установлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затверджений постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303.

** Див. ком. «Податок з реклами та екозбір: як подавати звітність при «нестабільному» об’єкті оподаткування» // «БТ», 2008, № 4, с. 4.

При цьому слід мати на увазі, щоб не подавати такий Розрахунок у наступному році, платнику екозбору потрібно повідомити про це відповідний орган державної податкової служби за місцем знаходження джерел забруднення (а в разі здійснення викидів пересувними джерелами забруднення — орган державної податкової служби, у якому перебуває на податковому обліку) та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення збору за забруднення навколишнього природного середовища (абз. 9 п. 7.1 Інструкції № 162***). На підставі цієї заяви платника виключають із платників цього збору. В іншому випадку платник збору зобов'язаний подавати податкові Розрахунки за загальними правилами

*** Iнструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Мінекобезпеки та ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379.

Строки подання такої заяви на законодавчому рівні не встановлено, тому, на наш погляд, подавати її потрібно не пізніше граничного строку подання Розрахунку екозбору за I квартал 2011 року, тобто не пізніше 10 травня 2011 року. У вашому випадку доцільно подати її разом з Розрахунком за IV квартал 2010 року.

**** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Звертаємо увагу, що у разі ненадання відповідної заяви та неподання протягом звітного року до податкового органу звітності з екозбору до суб’єкта господарювання буде застосовано штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.), за кожне таке неподання або затримку (п.п. 17.1.1 Закону № 2181****).

 

Сергій ДЕЦЮРА