27.09.2010

Про оплату лікарняних, якщо захворювання відбулося за межами держави

Лист від 02.08.2010 р. № 242/18/153-10

ПРАЦІВНИК ЗАХВОРІВ ЗА КОРДОНОМ —

порядок оплати періоду тимчасової непрацездатності роз’яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.08.10 р. № 242/18/153-10

«Про оплату лікарняних, якщо захворювання відбулося за межами держави»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило, як діяти в ситуації, коли працівник захворів, перебуваючи за межами України. Подібна ситуація може виникнути у працівника, який перебуває за кордоном як у відрядженні, так і на відпочинку**.

** Про оплату днів хвороби в період відпустки див. у статті «Хвороба у відпустці — порядок оплати днів хвороби та відпустки» // «БТ», 2009, № 32, с. 16.

Мінпраці зауважило, що право на оплату днів хвороби мають лише застраховані особи, якими є всі наймані працівники. Підставою для оплати днів хвороби є листок непрацездатності, порядок видачі якого регламентовано Інструкцією № 455***. Згідно з п. 1.12 Інструкції № 455 документи, що засвідчують хворобу громадян України під час їх тимчасового перебування за кордоном, підлягають обміну на листок непрацездатності згідно з рішенням лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання чи роботи. Обмін можливий не в усіх випадках захворювання працівника, а лише в таких:

— гострі захворювання і травми;

— загострення хронічних захворювань;

— вагітність і пологи;

— оперативні втручання при невідкладних станах;

— лікування згідно з рішенням комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон.

*** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.01 р. № 455.

Для обміну працівник має подати до свого лікувально-профілактичного закладу перекладені державною мовою і нотаріально засвідчені документи , що підтверджують хворобу за кордоном.

Рішення про оплату отриманого листка непрацездатності приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування**** в загальному порядку.

**** Про її діяльність див. статтю «Комісія із соціального страхування: порядок створення та функціонування» // «БТ», 2008, № 32, с. 13.

Крім того, Мінпраці в листі, що коментується, зауважило, що на сьогодні чинним законодавством не передбачено обмеження строку подання документів для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Це підтверджує, що ч. 6 ст. 52 Закону № 2240*****, яка передбачала встановлення граничного строку для подання документів для призначення допомоги (24 календарні місяці), на сьогодні не працює. Нагадаємо: свого часу таке обмеження з’явилося в Законі № 2240 завдяки Закону України від 28.12.07 р. № 107-VI, але в подальшому відповідну норму було визнано неконституційною (рішення КСУ від 22.05.08 р. № 10-рп/2008).

***** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.