27.09.2010

Як індексувати дохід місяця, у якому працівник був у відпустці та хворів

Відповідь на запитання

Як індексувати дохід місяця, у якому працівник був у відпустці та хворів

 

Працівник перебував у відпустці з 30 липня по 26 серпня 2010 року. При розрахунку заробітної плати робочі дні — 27, 30 і 31 серпня було визначено в табелі цього працівника як робочі. 2 вересня працівник надав лікарняний листок за ці дні. Як у цьому випадку проводиться індексація доходів працівника за серпень?

 

Згідно з

п. 2 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженому постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078, індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати постійного характеру.

Усі виплати, які нараховуються виходячи із середньої заробітної плати, у тому числі з тимчасової непрацездатності та відпускні, індексації не підлягають, оскільки при визначенні їх розміру враховуються суми індексації.

Таким чином, індексації підлягає заробітна плата тільки за фактично відпрацьований час у відповідному місяці в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу політики доходів
 і подолання бідності Міністерства праці
 та соціальної політики України