04.04.2011

Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Постанова від 22.12.2010 р. № 573

ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ВЕДЕННЯ КАСОВИХ ОПЕРАЦІЙ

унесено зміни

 

Постанова Правління Національного банку України від 22.12.10 р. № 573

«Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»

 

Постановою

, що коментується, Нацбанк уніс зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Зміни незначні та головним чином пов'язані з вилученням з

п. 1.2 Положення № 637 термінів «картковий рахунок» та «корпоративна картка». При цьому в тексті Положення № 637 «платіжну картку» замінено на «спеціальний платіжний засіб» (пп. 2.3, 2.4, 2.12, 3.1, 3.5, 3.10, 6.4). Зауважимо: згідно з п. 1.14 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-III до спеціальних платіжних засобів, крім інших засобів, відносять і платіжні картки, які є платіжними інструментами, що виконують функцію засобу ідентифікації, за допомогою якого держателем цього інструменту ініціюється переказ коштів з відповідного рахунка платника чи банку, а також здійснюються інші операції, передбачені відповідним договором.

У зв'язку з цим згідно з оновленим

абзацом другим п. 2.3 Положення № 637 10-тисячне обмеження на готівкові розрахунки тепер стосується також розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, придбані для виробничих (господарських) потреб за рахунок коштів, отриманих за корпоративними спеціальними платіжними засобами (до змін — за корпоративними картками). А відповідно до п. 2.12 Положення № 637 працівник підприємства, отримавши готівку за корпоративним чи особистим спеціальним платіжним засобом, не оприбутковує її в касі, а використовує за призначенням, після чого складає Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт*.

* Із 31.01.11 р. наказом ДПАУ від 23.12.10 р. № 996 запроваджено нову форму цього звіту. Як його заповнити, читайте у статті «Підзвіт: засади та нюанси» // «БТ», 2011, № 9, с. 19.

Також із

п. 2.3 Положення № 637 вилучено пп. «в» і «ґ», у зв'язку з чим 10-тисячне обмеження на розрахунки за допомогою готівки, отриманої за корпоративними спеціальними платіжними засобами, поширюватиметься і на:

— розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

— розрахунки підприємств (підприємців) між собою

при закупівлі сільськогосподарської продукції. При цьому в п. 1.2 Положення № 637 з'явилося визначення терміна «сільськогосподарська продукція», до якої віднесено товари, зазначені у групах 1 — 24 Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності відповідно до Закону України «Про Митний тариф України» від 05.04.01 р. № 2371-III, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо їх було придбано або вироблено на власних чи орендованих потужностях (площах).

Згідно з оновленим

абзацом другим п. 3.7 Положення № 637 при здаванні виручки до банку документом, що свідчить про приймання готівки програмно-технічним комплексом самообслуговування для подальшого її переказу, тепер, крім квитанції, що містить обов'язкові реквізити документа на переказ готівки та підтверджує внесення відповідної суми готівки до цього програмно-технічного комплексу самообслуговування та здійснення ініціації операції з переказу готівки, є також чек банкомата.

Постановою

, що коментується, вилучено п. 5.6 Положення № 637, який регламентує порядок установлення ліміту каси для підприємств грального бізнесу, який на сьогодні заборонено.

Дещо підкориговано додатки до

Положення № 637:

додаток 1 — у примітці до Відомості на виплату грошей додано уточнення, що в разі складання документа за допомогою засобів комп'ютерної техніки її можна друкувати також без вставних аркушів (на практиці цього й до змін ніхто не робив);

додаток 7 — у формі Акта про результати інвентаризації наявних коштів поле, в якому касир підписує заповнений акт, доповнено реченням: «Усі наявні кошти комісією перевірено в моїй присутності. Претензій до інвентаризаційної комісії не маю».

Постанова, що коментується, набрала чинності з дня офіційного опублікування — з 21 березня 2011 року.