04.04.2011

Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»

Наказ від 24.01.2011 р. № 25

НОВА РЕДАКЦІЯ П(С)БО 25 ДІЄ З 1 КВІТНЯ,

а нові форми фінансових звітів уперше подають за підсумками I півріччя 2011 року

 

Наказ Міністерства фінансів України від 24.01.11 р. № 25

«Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін виклав у новій редакції П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва».

Необхідність змін обумовлена

п. 44.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з яким платники податку на прибуток, які застосовують нульову ставку з податку на прибуток* та відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обчислення об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном. Таку методику і викладено тепер в оновленій редакції П(С)БО 25.

* Докладніше про це читайте у статті «Податок на прибуток за ставкою 0 %: хто має право, який порядок та вимоги» на с. 31 цього номера.

Нова редакція

П(С)БО 25 передбачає подання двох варіантів фінансової звітності у складі Балансу та Звіту про фінансові результати для суб'єктів малого підприємництва та порядок заповнення їх статей:

1.

Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма № 1-мс) та Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс), наведений у додатку 2 до П(С)БО 25, складають і подають малі підприємства, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ, та мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат.

2.

Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма № 1-м) та Звіту про фінансові результати (форма № 2-м), наведений у додатку 1 до П(С)БО 25, складають і подають суб'єкти малого підприємництва, названі в абзацах третьому та четвертому ч. 2 П(С)БО 25, тобто крім тих, хто застосовує нульову ставку податку на прибуток згідно з п. 154.6 ПКУ.

Змінену фінансову звітність

суб'єкти малого підприємництва вперше повинні подавати за результатами I півріччя 2011 року. За I квартал 2011 року суб'єкти малого підприємництва не пізніше 25 квітня 2011 року подають «старий варіант» Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва в його первісній редакції, установленій наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. № 39. Це підтверджують також Мінфін і Держкомстат у своєму спільному листі від 02.03.11 р. № 31-34020-06-5/5837 і № 04/4-7/137.

При цьому згідно з

ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік** спрощений фінансовий звіт (форми № 1-мс і № 2-мс) подається підприємствами, що сплачують нульову ставку податку на прибуток, один раз на рік, тобто вперше тільки за підсумками 2011 року.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

А от

нововведення в частині застосування спрощеного бухобліку доходів і витрат, передбачені новою редакцією П(С)БО 25, малі підприємства — платники податку на прибуток, які застосовують нульову ставку з податку на прибуток, повинні виконувати вже з 01.04.11 р. З цієї дати такі суб'єкти:

— можуть обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю, без урахування зменшення корисності та переоцінки до справедливої вартості (

п. 8);

— не створюють забезпечення майбутніх витрат і платежів (на оплату майбутніх відпусток працівникам, виконання гарантійних зобов'язань тощо), а визнають відповідні витрати в періоді, в якому їх фактично понесено (

п. 8);

— визнають витрати і доходи з урахуванням вимог

ПКУ* та відносять суми, що не визнаються ПКУ витратами чи доходами, безпосередньо на фінансовий результат після оподаткування (п. 8);

— поточну дебіторську заборгованість уключають до підсумку балансу у фактичній сумі (

п. 8);

— можуть не застосовувати подвійний запис, якщо не зареєстровані платниками ПДВ (

п. 9). Таку можливість прописано також у ч. 3 ст. 3 Закону про бухоблік.

* Докладніше про це читайте у статті «Податок на прибуток за ставкою 0 %: хто має право, який порядок та вимоги» на с. 31 цього номера.

Найближчим часом ми повернемося до докладнішого аналізу оновленого

П(С)БО 25 та розповімо вам про особливості складання оновлених форм № 1-м та № 2-м, а також про заповнення нових форм № 1-мс та № 2-мс.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 1 квітня 2011 року.