04.04.2011

Про надання роз'яснень щодо надання матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам

Лист від 12.03.2011 р. № 01-16-489

ДОПОМОГИ З ФТВП ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ —

нова порція роз'яснень від ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12.03.11 р. № 01-16-489

«Про надання роз'яснень щодо надання матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) відповів на запитання про надання виплат підприємцям і про строки повернення роботодавцями ФТВП невикористаних коштів фінансування.

Право на допомогу від ФТВП у січні 2011 року підприємцям-єдиноподатникам, які сплатили у грудні 2010 року єдиний податок за січень.

ФТВП указав на те, що підприємці, які сплатили у грудні 2010 року єдиний податок за січень 2011 року, частина якого (11%) надійшла саме до ФТВП, мають право на отримання допомоги за страховими випадками, що настали з 1 січня 2011 року, тільки за умови:

умова 1

— підприємець має сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (а не єдиний податок) як добровільний платник згідно з чинним законодавством, тобто відповідно до Закону про ЄВС* — це випливає з ч. 3 ст. 6 Закону № 2240**;

умова 2

— підприємець має укласти договір про добровільну участь у страхуванні на випадок тимчасової непрацездатності. Типову форму договору наведено в додатку 3 до Інструкції № 21-5***. При цьому згідно з ч. 4 ст. 10 Закону про ЄВС такий договір набирає чинності з дня його підписання. На це вказує і Пенсійний фонд України у своєму роз'ясненні від 12.03.11 р. № 4612/03-30.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

*** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5.

Якщо ж договір про добровільне страхування у 2011 році не укладено, то

сплата одного лише єдиного податку у грудні 2010 року за періоди 2011 року не дає права платникам єдиного податку вважатися з 01.01.11 р. застрахованими особами на випадок тимчасової непрацездатності. Немає укладеного договору про добровільне страхування — немає допомоги з ФТВП з 2011 року, і тут ми згодні з ФТВП.

А от щодо необхідності сплати єдиного внеску зауважимо таке. Оскільки

ч. 3 ст. 6 Закону № 2240 прив’язує право на отримання допомоги до сплати страхових внесків до ФТВП**** (як частину єдиного внеску) згідно з чинним законодавством, то нагадаємо строк для сплати єдиного внеску за договором добровільного страхування. Відповідно до п. 5.7 Інструкції № 21-5 підприємець-єдиноподатник має сплатити добровільні платежі у строк, передбачений п.п. 4.6.2 Інструкції № 21-5, а саме до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який такий платіж сплачується (за січень — до 20 лютого; за лютий — до 20 березня тощо). Цей строк прописується і в п. 3.2 договорів про добровільну участь. Тому при такому формальному підході ФТВП вийде, що навіть у разі укладення (підписання) договору в перших числах січня підприємець за страховими випадками, що настали до 20 лютого (якщо підприємець сплачуватиме єдиний внесок в останній день граничного строку), не отримає фінансування від ФТВП. На наш погляд, це неправильно, адже договір уже діє і підприємець як сторона такого договору є застрахованою особою і тому має право на отримання виплат за таким договором. Рекомендуємо враховувати подібну позицію ФТВП з цього питання і в разі виникнення схожої ситуації заплатити єдиний внесок до настання страхового випадку (якщо, звичайно, ви зможете спрогнозувати подібну ситуацію) або за перший місяць відразу ж після підписання договору. Якщо ж подібна ситуація вже відбулася, рекомендуємо оскаржити рішення ФТВП про відмову в судовому порядку.

**** Аналогічну позицію ФТВП висловлював у листі від 03.03.11 р. № 01-16-371 // «БТ», 2011, № 12, с. 9.

Страховий випадок настав у 2010 році — підприємець має право на матеріальне забезпечення і у 2011 році

. У цій ситуації ФТВП виявився досить лояльним і не заперечує проти виплати допомоги підприємцям, які звернулися до нього у 2011 році щодо страхових випадків, які настали до 01.01.11 р. При цьому ФТВП зауважив, що Закон № 2240 не обмежує строк звернення застрахованої особи за отриманням матеріального забезпечення. Тому фізичні особи — підприємці, які сплачували єдиний податок у 2010 році, мають право на отримання в 2011 році допомоги за страховими випадками, що настали у 2010 році.

Як розраховують суми допомоги для добровільно застрахованих осіб

? ФТВП зауважив, що в цьому випадку застосовується Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. 1266. Крім того, можуть застосовуватися — у частині, що не суперечить Закону про ЄВС — норми не скасованого ще Порядку страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затвердженого постановою правління ФТВП від 02.06.05 р. № 62.

Чи потрібно добровільним платникам відкривати окремий рахунок для зарахування сум допомоги

? ФТВП зазначив, що виплата матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам здійснюється робочими органами ФТВП через установи банку в безготівковому порядку на рахунки, указані добровільно застрахованими особами при зверненні. З цього можна зробити висновок, що окремий рахунок підприємцю-добровольцю відкривати не потрібно, як це передбачено ст. 21 Закону № 2240 для роботодавців (у тому числі підприємців). При зверненні він може вказати будь-який свій рахунок.

Строк для повернення невикористаних коштів ФТВП

. Відповідаючи на запитання з приводу триденного строку для повернення невикористаних сум допомог, ФТВП послався на п. 9 Порядку № 26*, що передбачає виплату допомоги після надходження зазначених у заяві-розрахунку коштів у строки, визначені ст. 52 Закону № 2240, тобто в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати. При цьому ФТВП не заперечує проти того, щоб роботодавець, отримавши кошти від ФТВП, виплатив допомогу працівнику й раніше. Ми теж не виключали таку можливість, зокрема в ситуації, коли до найближчого строку виплати зарплати вже настало 20 число — граничний строк для сплати єдиного внеску, утриманого з нарахованої допомоги (докладніше див. статтю «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16).

* Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

Далі, пославшись на ч. 1 ст. 21 Закону № 2240 та п. 10 Порядку № 26, ФТВП зауважив: у разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення у вказаний термін, невикористані страхові кошти повертаються робочому органу ФТВП, який здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів. З цього можна зробити висновок, що триденний строк роботодавець відлічує з прив'язкою до дня виплати допомоги працівнику, а не отримання коштів фінансування від ФТВП, що є логічним у такій ситуації.