04.04.2011

Нова форма декларації з ПДВ: вивчаємо та заповнюємо

Стаття

НОВА ФОРМА ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

вивчаємо та заповнюємо

 

Настав час складати декларацію з ПДВ за новою формою.

Щира подяка податківцям, які цього разу не тільки не почали вимагати застосовувати цю форму відразу після її легалізації, але ще й дуже своєчасно роз'яснили деякі нюанси її заповнення.

У сьогоднішній статті нам залишалося тільки узагальнити і систематизувати наявну інформацію, а також звернути увагу на деякі нюанси для того, щоб вам, шановні читачі, було простіше заповнити нову форму декларації з ПДВ.

Микола ШПАКОВИЧ, заступник головного редактора

 

Склад нової звітності з ПДВ

Радикальних змін у переліку форм звітності з ПДВ не відбулось. Як і раніше будуть використовуватись чотири форми декларацій з ПДВ, назви яких не змінились.

Усі платники

ПДВ подають декларацію. У ній відображаються операції, за якими суми ПДВ підлягають сплаті до бюджету або бюджетному відшкодуванню.

Сільськогосподарські підприємства, які обрали спецрежим відповідно до

ст. 209 ПКУ разом із «звичайною» декларацією, подають декларацію скорочену. У ній відображаються результати такої спецрежимної діяльності.

Сільськогосподарські підприємства, які відповідають критеріям, визначеним

ст. 209 ПКУ, але не обрали спецрежим, разом із «звичайною» декларацією подають податкову декларацію спеціальну. У ній відображається реалізація молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також молочних продуктів, молочної сировини та м’ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах. Сума ПДВ за такою декларацією повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосппідприємств і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

Переробні підприємства разом із «звичайною»

декларацією подають декларацію переробного підприємства. У цій декларації відображаються операції по реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів, м’яса та м’ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо-кісткове борошно). Відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ ПДВ за такими операціями суми ПДВ перераховуються до спецфонду держбюджету.

До кожної із вказаних декларацій затверджено спеціальну форму уточнюючого розрахунку, а також додатки, які будуть надаватись разом із декларацією або уточнюючим розрахунком у разі заповнення певних рядків.

Крім того, з’явилась нова форма звітності:

Розрахунок неплатника ПДВ, який відповідно до п. 208.4 ПКУ будуть подавати неплатники ПДВ для нарахування ПДВ за послугами, отриманим від нерезидентів (п. 180.2 ПКУ).

Склад нової звітності з ПДВ наведено на рисунку (див с. 19).

ДПАУ (спочатку в

листі від 01.03.11 р. № 5799/7/16-1117, а потім і в листі № 7273) повідомила, що нові форми звітності з ПДВ потрібно застосовувати при складанні звітності за березень та I квартал 2011 року, тобто з 01.04.11 р.

Розглянути порядок заповнення всіх нових форм звітності з ПДВ у межах однієї статті ми не зможемо, тому зосередимось на вивченні основної форми —

декларації.

 

Нова звітність з ПДВ

 

Порядок подання

Декларація

подається до органу ДПС, в якому платник ПДВ перебуває на обліку, одним із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання);

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (великі та середні підприємства застосовують лише цей спосіб).

У

п. 13 розд. III Порядку № 41 передбачено, що декларація подається незалежно від того, провадив платник господарську діяльність у звітному періоді, чи ні. Так само і декларація скорочена / спеціальна / переробного підприємства подається платником, який застосовує відповідний спеціальний режим оподаткування, незалежно від того, провадив він таку спецрежимну діяльність у звітному періоді, чи ні.

Розрахунок неплатника ПДВ

подається лише за податковий період, у якому були отримані послуги від нерезидента.

 

Порядок оформлення

Порядок заповнення звітності з ПДВ установлено у

Порядку № 41, крім того, ДПАУ у листі № 7273 додатково роз’яснила деякі питання.

Наведені дані мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

До декларації вносяться дані окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

Усі показники проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. У рядках, де відсутні дані, має бути проставлений прочерк (на паперових носіях).

Декларація повинна бути підписана:

— керівником платника податку або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації. У разі ведення бухгалтерського обліку і подання податкової декларації безпосередньо керівником декларація підписується таким керівником двічі (як керівником і як особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку);

— фізичною особою — платником податків або його законним представником;

— особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації згідно з договором про спільну діяльність, управління майном або угодою про розподіл продукції.

У складі декларації з ПДВ подаються додатки (у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації) а також

копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних (п. 13 розд. III Порядку № 41). Спеціальних полів у кінці декларації, у яких раніше ставились позначки у разі подання додатків, тепер немає. Натомість у табличній частині з’явилась спеціальна графа «Код додатка», у якій зазначено код додатка, що подається у разі заповнення відповідного рядка декларації.

 

Заповнення

Вступна частина.

Вступна частина декларації з ПДВ містить інформацію про тип декларації (звітна чи звітна нова), період, за який подається декларація, період, за який виправляються помилки, дані платника (найменування, код за ЄДРПОУ, реєстраційний номер за ДРФО чи податковий номер, присвоєний договору про спільну діяльність або управителю майна, IПН, номер Свідоцтва платника ПДВ та податкову адресу), а також назву органу ДПС, до якого подається декларація.

Крім того, у вступній частині передбачені поля для спеціальних відміток «Х» про ознаки платника:

— підприємства суднобудування;

— літакобудування;

— постачання в межах угод про розподіл продукції;

— підприємства (організації) інвалідів.

Якщо платник має останню із вказаних ознак, то разом із декларацією обов’язково подається довідка (Д6) із заповненою табл. 4 «

Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів».

Розділ I.

Порядок відображення операцій з постачання товарів/послуг майже не змінився.

Варто відзначити, що операції з постачання послуг за межами митної території України тепер будуть відображатись у ряд. 4, і їх обсяги будуть входити до загальних обсягів постачання у ряд. 6 (раніше вони відображались у позапідсумковому ряд. 91).

Крім того, у коригувальному ряд. 8 тепер буде відображатись лише коригування податкових зобов’язань у зв’язку із:

— зміною суми компенсації за поставлені товари/послуги (відповідно до

ст. 192 ПКУ). Причому тепер в окремому ряд. 8.1.1 слід відображати коригування обсягів постачання, по яких не нараховувався ПДВ. На наш погляд, у ряд. 8.1.1 слід відображати лише РК, що складені за операціями, які звільнені від оподаткування і відображались у ряд. 5 декларації (ряд. 4 старої форми декларації). Адже за необ’єктними операціями, які відображались у ряд. 4 і 5 декларації (р. 3 і 91 старої форми декларації) ПН та РК не складаються;

— нецільовим використанням товарів, увезених із застосуванням звільнення від ПДВ.

Тобто самостійне виправлення помилок, виявлених у раніше поданій звітності з ПДВ, а також коригування податкових зобов’язань в інших випадках, у новій формі декларації не передбачено. Такі коригування тепер будуть здійснюватись за допомогою уточнюючого розрахунку. Про нього ми поговоримо далі — у розділі «

Виправлення помилок» цієї статті.

Розділ II.

Порядок відображення обсягів придбання товарів/послуг зазнав більш суттєвих змін.

Так, у назві ряд. 10 додано лише одне слово «

виключно», у результаті чого тепер відображаються:

— у ряд. 10.1 — операції з придбання товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання

виключно у операціях, які оподатковуються за ставками 20 % та 0 %;

— у ряд. 10.2 — операції з придбання товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання

виключно в операціях, які не є об’єктом оподаткування, звільнені від оподаткування, або не оподатковуються (послуг, місце постачання яких розташоване за межами митної території України).

Для відображення операцій з придбання товарів/послуг та необоротних активів, які передбачається використовувати

частково у операціях, які оподатковуються за ставками 20 % та 0 %, а частково у необ’єктних чи звільнених операціях, тепер призначено рядки 15, 15.1 та 15.2.

У гр. А ряд. 15 відображається загальний обсяг придбання (без ПДВ) товарів/послуг та необоротних активів, які одночасно використовуються як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних (звільнених) операціях.

Розрахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях (

ЧВ) проводиться у додатку Д7 (гр. 5 табл. 1). Порядок заповнення додатка Д7 ми розглянемо у розділі «Додатки до декларації» цієї статті.

Показник

ЧВ (у відсотках) відображається у спеціальному полі рядка 15.1 декларації (перед гр. А). Такий показник, розрахований за результатами минулого року (або за перший податковий період, у якому з’явились неоподатковувані операції), використовується платником протягом усього календарного року.

Частина, що включається до податкового кредиту,

визначається таким чином.

Показник гр. А ряд. 15.1 розраховується за такою формулою:

гр. А ряд. 15.1 = гр. А ряд. 15

х ЧВ.

Сума ПДВ, яка відповідає цьому показнику, відображається у гр. Б ряд. 15.1 (включається до податкового кредиту) і розраховується за формулою:

гр. Б ряд. 15.1 = гр. А ряд. 15.1

х 20 %.

Частина, що не включається до податкового кредиту,

визначається за залишковим принципом за формулою:

гр. А ряд. 15.2 = гр. А ряд. 15 - гр. А ряд. 15.1.

За підсумками календарного року здійснюється перерахунок показника

ЧВ виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. Результати такого перерахунку відображаються у ряд. 16.4 декларації за грудень (IV квартал).

Так само у ряд. 16.4 будуть відображатись результати перерахунку податкового кредиту по необоротних активах за наслідками 12, 24 і 36 місяців. Результати такого перерахунку відображаються у податковій декларації за

звітний (податковий) період, на який припадає 12-й, 24-й чи 36-й місяць використання необоротних активів.

Крім того, коригувальний рядок 16 декларації також зазнав суттєвих змін. Так само як і в ряд. 8, у ряд. 16 тепер не буде відображатись самостійне виправлення помилок та коригування податкового кредиту в інших випадках (такі коригування тепер будуть здійснюватись за допомогою УР). Натомість, крім ряд. 16.4, про який ми вже згадували, з’явились нові коригувальні рядки:

— ряд. 16.1, у якому буде відображатись коригування у зв’язку зі зміною суми компенсації за отримані товари/послуги (відповідно до

ст. 192 ПКУ) за операціями, які були відображені у ряд. 10.1 декларації;

— ряд. 16.1.1, у якому слід відображати коригування обсягів придбання, по яких не нараховувався ПДВ. На наш погляд, у цьому рядку слід відображати лише

РК, що отримані за операціями, які звільнені від оподаткування і відображались у ряд. 11.1 чи ряд. 11.2 декларації. Адже по необ’єктних операціях ПН та РК не складаються;

— ряд. 16.1.2 і 16.1.3, у яких буде відображатись коригування згідно із

ст. 192 ПКУ обсягів придбання, що потрапили у ряд. 15.1 та ряд. 15.2 відповідно (крім річного перерахунку по товарах/послугах та перерахунку за наслідками 12, 24 і 36 місяців по необоротних активах).

Розділ III.

Суттєве скорочення кількості рядків у розділі III декларації не призвело до кардинальних змін у порядку його заповнення.

Так, виключено рядки, за допомогою яких ураховувались розрахунки з бюджетом за допомогою вексельної форми, рядки, у яких здійснювалось нарахування самоштрафу при виправленні помилок у декларації, а також спеціальний рядок, у якому відображались показники ряд. 8.5 і 8.6 попередньої форми УР.

У решті змінилась лише нумерація рядків, підкориговано їх назви та порядок заповнення.

При складанні першої декларації за новою формою слід звернути увагу на порядок перенесення від’ємного значення попереднього періоду:

— значення ряд. 22.2 декларації за старою формою слід перенести до ряд. 21.1 декларації за новою формою;

— значення ряд. 26 декларації за старою формою слід перенести до ряд. 21.2 декларації за новою формою.

Якщо у попередньому звітному періоді (у лютому 2011 року для платників, які звітують щомісячно, або у IV кварталі 2010 року для платників, які звітують поквартально), було подано

УР за «старою» формою із заповненим ряд. 8.5 або 8.6, значення яких мало збільшити або зменшити суму, що підлягала зарахуванню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду, то такі суми необхідно врахувати при заповненні ряд. 21 декларації за березень (I квартал) 2011 року. Ми вже згадували, що у новій формі декларації спеціального рядка для перенесення таких показників не передбачено. Однак, це не означає, що такі суми не можуть бути враховані у ряд. 21 «Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду».

На наш погляд, значення ряд. 8.5 або 8.6

УР, поданих у лютому 2011 року (IV кварталі 2010 року) можна відобразити у ряд. 21.2 декларації (разом із залишком ряд. 26 декларації за «старою» формою). При цьому до декларації слід додати пояснення (доповнення відповідно до п. 46.4 ПКУ), про що зробити відповідну позначку у спеціальному полі в кінці декларації.

Значення ряд. 8.5

УР за «старою» формою враховується у ряд. 21.2 декларації зі знаком «+» (збільшує залишок від’ємного значення), а показник ряд. 8.6 УР — зі знаком «-» (зменшує залишок від’ємного значення).

Таким чином, показник ряд. 21.2 буде розраховано за формулою:

ряд. 21.2 бер = ряд. 26 лют + ряд. 8.5 УР лют - ряд. 8.6 УР лют.

Слід зауважити, що податківці можуть не погодитись з таким підходом і можуть наполягати на відображенні показників

УР, які були подані у лютому 2011 року (IV кварталі 2010 року) у ряд. 24 декларації за березень (I квартал) 2011 року.

Справа в тому, що

п. 4 розд. IХ Порядку № 41 передбачає, що виправлення помилки, яка вплинула лише на залишок від’ємного значення, враховується таким чином: на значення гр. 6 ряд. 24 УР за новою формою (сучасний аналог ряд. 8.5 та 8.6 УР за «старою» формою) зменшується значення ряд. 24 декларації за звітний період, у якому подано такий УР . Однак такий порядок приведе до того, що врахування суми, яка уточнює від’ємне значення, буде відтерміноване ще на один звітний період, а це не відповідає вимогам п. 200.4 ПКУ.

Аналогічним чином, але у ряд. 24 декларації за березень (I квартал) 2011 року слід урахувати показники ряд. 8.5 або 8.6

УР за «старою» формою, які були подані у березні (I квартал) 2011 року .

Таким чином, показник ряд. 24 декларації за березень 2011 р. слід розрахувати за такою формулою:

ряд. 24 = ряд. 22 - ряд. 23 + ряд. 8.5 УРбер - ряд. 8.6 УРбер.

У подальшому (починаючи із декларації за квітень та II квартал 2011 року) при заповненні ряд. 24 декларації від різниці (ряд. 22 -- ряд. 23) буде відніматись показник гр. 6 ряд. 24 УР за новою формою, який було подано у звітному періоді.

 

Додатки до декларації

Додатки Д1 — Д5 до нової форми декларації майже повністю повторюють «звичні» додатки 1 — 5 до попередньої форми декларації. Тому труднощів у їх заповненні не повинно виникнути.

Нові додатки Д6 — Д8 розглянемо більш детально.

Довідка (Д6)

. Ми вже згадували, що цей додаток подають підприємства (організації) інвалідів, які поставили позначку «Х» у полі 10 вступної частини декларації. У табл. 4 додатка Д6 здійснюють розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів відповідно до п. 197.6 ПКУ:

— відсотка інвалідів, які мають у підприємстві (організації), яке засноване громадськими організаціями інвалідів, основне місце роботи, протягом попереднього звітного (податкового) періоду від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу такого підприємства (організації). Цей показник має бути не меншим як 50 %;

— відсотка фонду оплати праці інвалідів протягом звітного періоду від суми загальних витрат з оплати праці, що належать до складу витрат. Цей показник має бути не менш як 25 %;

— відсотка суми витрат з переробки (обробка, інші види перетворення) сировини, комплектувальних виробів, складових частин, інших покупних товарів/послуг, які використовуються при виготовленні таких товарів/послуг, щодо яких застосовується звільнення від оподаткування підприємством (організацією), яке засноване громадськими організаціями інвалідів, відносно ціни постачання таких виготовлених товарів/послуг. Цей показник має бути не меншим як 8 %.

Крім того, додаток Д6 заповнюють платники, які здійснюють операції:

— що не є об'єктом оподаткування (ряд. 3 декларації);

— з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до

пп. 186.2 і 186.3 ПКУ за межами митної території України (ряд. 4 декларації);

— які звільнені від оподаткування (ряд. 5 декларації).

У такому додатку мають бути заповнені відповідні таблиці 1 — 3. Ні у

Порядку № 41, ні у листі № 7273 податківці не вказали, яку ступінь деталізації слід застосовувати при заповненні цих таблиць.

На наш погляд, тут достатньо згрупувати операції за їх назвами, які використовуються у

ст. 196 ПКУ, наприклад, у табл. 1 додатка Д6 можна окремо вказати такі операції:

— постачання позашкільним навчальним закладом вихованцям, учням і слухачам платних послуг у сфері позашкільної освіти (

п. 196.1.8 ПКУ);

— постачання послуг, визначених у п.п. «в» п. 186.3 ПКУ (

п. 196.1.14 ПКУ).

Хоча можна застосувати й більш глибоку деталізацію, наприклад, кожен вид послуг, вказаних у

п.п. «в» п. 186.3 ПКУ, зазначити окремо:

— постачання консультаційних послуг;

— постачання інжинірингових послуг;

— постачання бухгалтерських послуг.

Додаток Д7

. Платники, які придбані та/або виготовлені товари/послуги використовують частково в оподатковуваних операціях, а частково — в неоподатковуваних, заповнюють ряд. 15 або ряд. 16.4 декларації і подають додаток Д7.

Порядок заповнення цього додатка детально описано у

листі № 7273 (див. «Особливості заповнення додатка Д7»).

 

Особливості заповнення додатка Д7

Витяг із листа № 7273

Розрахунок частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами та/або необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями (далі — частка використання) здійснюється згідно з табл. 1 Додатка Д7.

Такий розрахунок частки використання здійснюється платниками за обсягами постачання за попередній календарний рік, а платники податку, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку розрахунок частки використання здійснюють за обсягами постачання першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані оподатковувані і неоподатковувані операції.

При розрахунку обсягу постачання за попередній календарний рік враховується загальний обсяг постачання як сума значень рядка 6 (р. 5 декларації за формою, затвердженою наказом № 166) та р. 8 колонки А декларації за попередній календарний рік та всіх уточнюючих розрахунків, якими здійснено виправлення платником самостійно виявлених помилок за звітні (податкові періоди) попереднього календарного року.

При розрахунку оподатковуваних операцій за попередній календарний рік враховується сума значень рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1, 8.2 колонки А декларацій за попередній календарний рік та всіх уточнюючих розрахунків, якими здійснено виправлення платником самостійно виявлених помилок за попередній календарний рік.

Розрахунок частки використання за обсягами постачання за попередній рік (заповнення табл. 1 додатка Д7) здійснюється один раз на рік і подається разом з декларацією за останній звітний період такого попереднього року (у 2011 році — за березень 2011 року (1 квартал 2011 року)).

У разі якщо у платника податку протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, Розрахунок частки використання (заповнення табл. 1 додатка Д7) здійснюється за обсягами постачання першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані оподатковувані і неоподатковувані операції і подається разом з декларацією за такий перший звітний період.

<…>

За підсумками календарного року платниками здійснюється перерахунок частки виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (у разі зняття з обліку платника податку, у тому числі за рішенням суду, перерахунок частки здійснюється виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку).

Такі результати перерахунку сум податкового кредиту відображаються у податковій декларації за останній звітний (податковий) період року (у разі зняття з обліку платника податку, у тому числі за рішенням суду, коригування відображається платником податку у податковій декларації останнього податкового періоду, коли відбулося зняття з обліку).

При цьому перерахунок частки виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій здійснюється у порядку та за формою згідно з табл. 2 <…> додатка Д7.

По необоротних активах перерахунок частки здійснюється за результатами 12, 24 і 36 місяців їх використання у порядку і за формою відповідно до табл. 3 <…> додатка Д7.

У разі застосування платниками касового методу визначення податкових зобов’язань і податкового кредиту відповідно до п. 187.10 <…> Кодексу такі платники здійснюють розподіл сум податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) у зв’язку з отриманням товарів/послуг, при постачанні яких застосовуються одночасно і касовий метод, і загальні правила визначення податкових зобов’язань і податкового кредиту пропорційно обсягу постачання у звітному періоді товарів/послуг за касовим методом до загального обсягу постачання товарів/послуг і за формою відповідно до табл. 4 <…> (Д7) (додаток 7)».

 

Отже, податківці наполягають на тому, що платники, у яких у 2010 році були оподатковувані та неоподатковувані операції, повинні заповнити додаток Д7 за даними 2010 року і подати його разом з декларацією за березень (I квартал) 2011 року. Показник

ЧВ , розрахований у такому додатку, слід використовувати для заповнення ряд. 15.1 декларацій протягом всього 2011 року.

Додаток Д8

. У разі відмови постачальника надати податкову накладну чи порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних для отримання права на формування податкового кредиту платник до декларації може додати додаток Д8, про що зробити відмітку у відповідному полі декларації.

До додатка Д8 додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати ПДВ у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до

Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, подають

окремо у порядку, визначеному для подання податкової звітності у паперовому вигляді.

Слід додати, що згідно з

п. 18 розд. III Порядку № 41 у разі наявності експортних операцій (заповнення ряд. 2.1 декларації) до декларації додаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта). Платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, оригінали митних декларацій (примірників декларанта) подають окремо у порядку, визначеному для подання податкової звітності у паперовому вигляді.

 

Виправлення помилок

Форма

УР зазнала суттєвих змін. Крім того, він може подаватись або як окремий документ, або як додаток до декларації. При цьому показники ряд. 23.1, 23.2 та 25 відображаються у особовому рахунку платника, навіть якщо УР був поданий як додаток до декларації.

Порядок заповнення УР детально описано у

листі № 7273 (див. «Заповнення УР» на с. 29).

 

Заповнення УР

Витяг із листа № 7273

«У разі якщо платник відображає самостійно виявлені помилки в уточнюючому розрахунку як окремому документі, він заповнює такий розрахунок, робить відмітку у спеціальному полі «2 — самостійний документ» та погашає суму недоплати і штрафу у розмірі трьох відсотків від суми недоплати.

У разі якщо платник відображає самостійно виявлені помилки у складі декларації за будь-який наступний податковий період, він заповнює уточнюючий розрахунок, робить відмітку у спеціальному полі «1 — додаток до декларації» та погашає суму недоплати і штрафу у розмірі п’яти відсотків від суми недоплати, а також робить відмітку у декларації про одночасне подання з декларацією уточнюючого розрахунку.

У такому ж порядку відображаються самостійно виявлені платниками помилки задекларованих даних у декларації (скороченій), декларації (спеціальній), декларації (переробного підприємства), для яких теж запроваджені відповідні форми уточнюючих розрахунків.

Уточнюючі розрахунки незалежно від обраної форми (як окремий документ чи як додаток до декларації) відображаються в обліку органом державної податкової служби як окремий документ. При цьому значення графи 6 по рядках 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26 уточнюючих розрахунків заноситься до особової картки платника незалежно від результатів розрахунків з бюджетом, визначених у декларації за звітний (податковий) період.

У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 25 чи 23 (23.1 чи 23.2), подається один уточнюючий розрахунок за той звітний період, в якому допущено помилку. На значення колонки 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку зменшується значення рядка 24 декларації за звітний (податковий) період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.

У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах вплинуло на значення рядка 25 чи рядка 23, уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний (податковий) період, у якому значення рядка 24 декларації вплинуло на значення рядка 25 чи рядка 23.

Значення рядків 8.5 та 8.6 Уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за формою, що була затверджена наказом № 166, які були подані у лютому чи березні 2011 року і не включалися до рядка 23.3 декларації за лютий 2011 року, зі знаком плюс чи мінус, відповідно, враховуються при заповненні рядка 24 декларації за березень 2011 року.

Значення рядка 22.2 та рядка 26 декларації за лютий 2011 року включається до рядка 21.1 та рядка 21.2 відповідно декларації за березень 2011 року.

У разі виправленням самостійно виявлених помилок у рядках декларації за формою, що була затверджена наказом № 166, уточнюючий розрахунок подається за формою, затвердженою наказом № 41. При цьому відповідні рядки уточнюючого розрахунку заповнюються з урахуванням змісту (назви) відповідного рядка декларації. Наприклад, при виправленні самостійно виявленої помилки при заповненні рядка 22.2 декларації за формою, що була затверджена наказом № 166, в уточнюючому розрахунку за формою, затвердженою наказом № 41, заповнюється колонки по рядку 20.2».

 

Від себе додамо, що, на наш погляд, правила заповнення гр. 6 УР, а також врахування показника гр. 6 ряд. 24 УР у декларації в

Порядку № 41 сформульовано не коректно, тому в одному із найближчих номерів ми розглянемо порядок виправлення помилок детальніше.

 

Додатки до Порядку № 41

Крім згаданих вище додатків, разом із декларацією можуть подаватись додатки до

Порядку № 41:

— Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду (додаток 1);

— Повідомлення про філії (додаток 2).

Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду у 2011 році не подається, оскільки, як неодноразово роз'яснювали податківці, у цьому році квартальний звітний період застосовують лише юридичні особи — платники єдиного податку за ставкою 6 % «автоматично» (без подання такої заяви).

Що стосується Повідомлення про філії, то у

листі № 7273 ДПАУ роз'яснила, що враховуючи особливості подання звітності з ПДВ за новими формами, у 2011 році перше подання повідомлення про філії відбувається разом з декларацією за березень 2011 року (I квартал 2011 року).

Тобто всі платники ПДВ, які делегували право виписувати податкові накладні та вести Реєстри своїм філіям (структурним підрозділам), повинні разом з першою декларацією за новою формою подати таке Повідомлення про філії, а у подальшому воно подається разом з декларацією за той звітний (податковий) період, в якому відбулися зміни у переліку філій (структурних підрозділів) чи у делегуванні їм права виписки податкових накладних.

На цьому перше знайомство із новою формою декларації з ПДВ будемо завершувати. Сподіваємось, що ця публікація допоможе вам, шановні читачі, без особливих труднощів її заповнити і вчасно подати до податкових органів.

 

Документи та скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Положення № 758

— Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, у редакції наказу від 30.09.10 р. № 758 (втратило чинність з 14.01.11 р.).

Порядок № 41

— Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41.

Лист № 7273

— Лист ДПАУ «Щодо податкової звітності з податку на додану вартість» від 16.03.11 р. № 7273/7/16-1517.

Декларація з ПДВ

— Податкова декларація з податку на додану вартість.

Д1

— Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1).

Д2

— Довідка про залишок суми від'ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (Д2).

Д3

— Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3).

Д4

— Заява про повернення суми бюджетного відшкодування (Д4).

Д5

— Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5).

Д6

— Довідка (Д 6).

Д7

— Розрахунок (перерахунок) частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами, необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями (Д7).

Д8

— Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8).

Декларація (скорочена)

— Податкова декларація з податку на додану вартість (скорочена).

ДС1

— Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої) (ДС1).

ДС2

— Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу V Кодексу) (ДС2).

ДС3

— Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг (ДС3).

ДС4

— Довідка про здійснення операцій, що не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу) та/або звільнених від оподаткування (стаття 197 розділу V, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (ДС4).

ДС5

— Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (ДС5).

Декларація (спеціальна)

— Податкова декларація з податку на додану вартість (спеціальна).

ДСп1

— Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальної) (ДСп1).

ДСп2

— Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до пункту 209.18 статті 209 розділу V Кодексу) (Дсп2).

ДСп3

— Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг (ДСп3).

ДСп4

— Довідка про здійснення операцій, що не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу) та/або звільнених від оподаткування (стаття 197 розділу V, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (ДСп4).

ДСп5

— Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (ДСп5).

Декларація (переробного підприємства)

— Податкова декларація з податку на додану вартість (переробного підприємства).

ДП1

— Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) (ДП1).

ДП2

— Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу) (ДП2).

ДП3

— Довідка про здійснення операцій, що не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу) та/або звільнених від оподаткування (стаття 197 розділу V, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (ДП3).

ДП4

— Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (ДП4).

УР

— Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

УР (скорочений)

— Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу V Кодексу).

УР (спеціальний)

— Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 209.18 статті 209 розділу V Кодексу).

УР (переробного підприємства)

— Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу).

Розрахунок неплатника ПДВ

— Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Повідомлення про філії

— Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписки податкових накладних та ведення частини реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

Реєстр

— Реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

ДПС

— державна податкова служба.

ІПН

— індивідуальний податковий номер.

ПН

— податкова накладна.

РК

— розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.