04.04.2011

При обчисленні ПДФО зарплату працівника-нерезидента зменшують на суму утриманого ЄВС

Відповідь на запитання

При обчисленні ПДФО зарплату працівника-нерезидента зменшують на суму утриманого ЄВС

 

Чи необхідно зменшувати суму нарахованої заробітної плати, яка виплачується фізичним особам — нерезидентам, на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків до Накопичувального фонду з метою визначення податку на доходи фізичних осіб?

 

Відповідно до

п. 170.10 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами цього розділу для нерезидентів).

Згідно з

п. 163.2 ПКУ об'єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід із джерелом його походження в Україні. При цьому п. 164.2 ПКУ передбачено, що до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) відповідно до умов трудового договору (контракту).

Відповідно до

п.п. 14.1.48 ПКУ заробітна плата для цілей розділу IV ПКУ — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Згідно з

п. 164.6 ПКУ під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Відповідно до

п. 167.1 ПКУ доходи, одержані, у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, оподатковуються за ставкою 15 %.

У разі якщо загальна сума заробітної плати у звітному податковому місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 % суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 %. Враховуючи вищевикладене,

порядок оподаткування доходів у вигляді заробітної плати, яка нараховується (виплачується) фізичним особам — нерезидентам, здійснюється за правилами, які діють для фізичних осіб — резидентів, тобто зменшується на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
 www.sta.gov.ua