01.08.2011

Консультація з ЄБПЗ не звільняє від відповідальності

Відповідь на запитання

Консультація з ЄБПЗ не звільняє від відповідальності

 

Чи можуть покарати платника податків, якщо він діяв відповідно до консультації, розміщеної в ЄБПЗ?

(м. Луцьк)

 

Так, можуть

, оскільки консультації працівників ДПАУ, розміщені в ЄБПЗ, не є з позиції ПКУ податковими консультаціями.

Згідно з

п.п. 14.1.172 ПКУ податкова консультація — допомога контролюючого органу конкретному платнику податків щодо використання конкретної норми закону чи нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за стягуванням яких покладено на такий контролюючий орган.

Податкова консультація має

індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому вона надана (п. 52.2 ПКУ). Податкова консультація може бути надана в усній чи письмовій формі, однак лише письмова форма консультації амністує платника податків від відповідальності навіть у тому випадку, якщо в майбутньому таку консультацію буде змінено чи скасовано. Крім того, якщо платник податків не згоден із висновками в наданій йому податковій консультації, він може оскаржити її в суді. Визнання судом податкової консультації недійсною є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновку суду.

Отже, лише індивідуальна податкова консультація, отримана платником податків від податкового органу в письмовій формі, звільняє його від відповідальності. Консультації, розміщені представниками ДПАУ в ЄБПЗ на офіційному сайті цього відомства, не мають жодної юридичної сили так само, як і листи ДПАУ, у тому числі направлені для роботи підлеглим органам податкової служби на місцях.

Ви запитаєте, навіщо тоді ми весь час посилаємося на це джерело у своїх матеріалах. Відповідь проста: позиція податкового органу з того чи іншого питання на місцях формується з урахуванням думки «згори», тому ми й доводимо до відома наших читачів таку думку. Позитивні роз'яснення, розміщені в ЄБПЗ, допомагають платникам отримати позитивну індивідуальну податкову консультацію. За наявності негативних роз'яснень в ЄБПЗ з того чи іншого питання ми попереджаємо платників про їх існування та можливі у зв'язку з цим проблеми, а також наводимо аргументи на противагу фіскальної позиції ДПАУ.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА