01.08.2011

Формат адреси у податковій накладній не впливає на її легітимність

Відповідь на запитання

Формат адреси у податковій накладній не впливає на її легітимність

 

Чи буде вважатись заповненою з порушеннями податкова накладна, у якій адреса продавця і покупця вказана так, як у Свідоцтві платника ПДВ: область, район, населений пункт, вулиця?

(м. Луганськ)

 

Згідно з

п. 201.1 ПКУ платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначається в окремих рядках, зокрема, місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник ПДВ.

Про те, у якому форматі має бути заповнено цей обов'язковий реквізит податкової накладної, ні у

ПКУ, ні у Порядку № 969 не вказано.

У

Пам'ятці про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (додаток до листа ДПАУ від 06.04.11 р. № 9497/7/16-1517)* податківці вказали, що адреса записується у загальновстановленому порядку: вулиця, № будинку, № офісу, місто (населений пункт), район (якщо населений пункт не є райцентром), область (якщо місто не є обласним центром), поштовий індекс. Загальноприйнятими є також скорочення «вул.» замість «вулиця», «буд.» замість «будинок» тощо.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Пам’ятка про складання податкових накладних» // «БТ», 2011, № 21, с. 23.

Посилаючись на таку вказівку податківців, деякі платники почали вимагати у своїх контрагентів вказувати місцезнаходження саме у такому форматі, а іноді навіть вимагають замінити раніше видані податкові накладні з «неправильно» написаною адресою.

Щодо таких вимог варто зауважити, що згаданий

лист ДПАУ не є нормативно правовим актом (він не пройшов реєстрацію у Мін’юсті) і не встановлює порядок заповнення податкової накладної. Тож недотримання рекомендацій податківців та запис адреси у такому ж форматі як у Свідоцтві платника ПДВ (область, район, населений пункт…) не може розцінюватись як порушення порядку заповнення податкової накладної, відповідно, не впливає на правомірність формування податкового кредиту при дотриманні інших вимог.

Цікаво, що з цим погоджуються і самі податківці. Так, у роз'ясненнях, наведених у

ЄБПЗ (розд. 130.21), указано, що запис адреси в полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної у зворотному порядку не може бути підставою для виключення сум ПДВ з податкового кредиту, якщо така адреса є достовірною, відповідає даним Єдиного держреєстру та фактичному місцезнаходженню платника податку, а також за умови правильно заповнених усіх інших реквізитів.

 

Микола ШПАКОВИЧ