01.08.2011

Якщо неоподатковуваних операцій більше немає, то продовжувати розподіл податкового кредиту не потрібно

Відповідь на запитання

Якщо неоподатковуваних операцій більше немає,
то продовжувати розподіл податкового кредиту не потрібно

 

У I півріччі були операції, які обкладались ПДВ, та операції, які не обкладались ПДВ. Частка оподатковуваних складала 10 % (розрахована за даними березня). З липня всі операції обкладаються ПДВ. Чи потрібно до кінця року розподіляти ПК та подавати додаток Д7?

(м. Симферополь)

 

Відповідно до

п. 199.1 ПКУ розподілу підлягає податковий кредит лише щодо товарів/послуг, які частково використовуються у оподатковуваних операціях, а частково у операціях, які не є об'єктом оподаткування чи звільнені від обкладення ПДВ. Отже, якщо протягом звітного періоду не придбавались такі товари/послуги, то розподіляти податковий кредит не потрібно. Відповідно і додаток Д7 до декларації з ПДВ за такі періоди не подається.

Однак, якщо протягом року платник здійснював як оподатковувані, так і неоподатковувані операції та розподіляв податковий кредит, то відповідно до вимог

ч. 1 п. 199.4 ПКУ у декларації за останній звітний період року (грудень чи IV квартал) він зобов'язаний провести перерахунок податкового кредиту між такими операціями виходячи із фактичних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій за рік у таблиці 2 додатка Д7 декларації з ПДВ***.

*** Докладніше див. у статті «Розподіл вхідного ПДВ відповідно до вимог Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 17, с. 34.

Крім того, згідно з ч. 2 п. 199.4 ПКУ такий платник зобов'язаний провести перерахунок податкового кредиту щодо придбаних необоротних активів, які одночасно використовувались як в оподатковуваних, так і у неоподатковуваних операціях через 12, 24, і 36 місяців їх використання у таблиці 3 додатка Д7 до декларації з ПДВ.

 

Микола ШПАКОВИЧ