01.08.2011

Продаж основних засобів підприємством на єдиному податку

Відповідь на запитання

Продаж основних засобів підприємством на єдиному податку

 

Чи змінився порядок нарахування єдиного податку для підприємств — єдиноподатників з II кварталу 2011 року, зокрема при продажу об'єкта основних засобів?

(м. Сімферополь)

 

Ні, не змінився.

Згідно з

п. 1 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що з 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу XIV ПКУ в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва застосовуються норми Указу про єдиний податок. Оскільки на сьогодні новий розділ ПКУ, присвячений спрощенцям, не з’явився*, то нічого в розрахунку суми єдиного податку не змінилося.

* На цей момент у першому читанні 16 червня 2011 року прийнято за основу проект Закону України від 16.05.11 р. № 8521.

Об'єкт для нарахування єдиного податку як після 1 січня 2011 року, так і після 1 квітня, коли набрав чинності новий порядок нарахування податку на прибуток (розділ III ПКУ), слід визначати як і до 2011 року згідно з нормами Указу про єдиний податок. При реалізації об'єкта основних засобів підприємством — єдиноподатником виручка від реалізації визначається як різниця між сумою, отриманою від реалізації цього об'єкта, та його залишковою вартістю на момент продажу (за даними бухгалтерського обліку; ст. 1 Указу про єдиний податок). Детальніше див. статтю «Виручка єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2009, № 15, с. 37.

 

Вікторія ЗМІЄНКО