08.08.2011

Про використання дорожніх чеків на відрядження за межі України

Лист від 30.05.2011 р. № 25-113/1319-6732

АВАНС НА ВІДРЯДЖЕННЯ ДОРОЖНІМИ ЧЕКАМИ —

Нацбанк не заперечує проти їх використання
при відрядженнях за кордон

 

Лист Національного банку України від 30.05.11 р. № 25-113/1319-6732

«Про використання дорожніх чеків на відрядження за межі України»

 

У

листі, що коментується, Нацбанк розповів про можливість видачі авансу на відрядження за межі України у вигляді дорожніх чеків.

Використання дорожніх чеків на сьогодні регламентується такими нормативними документами:

— операції з чеками в іноземній валюті на території України регламентується

Положенням про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2000 р. № 520;

— порядок переміщення дорожніх чеків через кордон регламентується

Інструкцією про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженою постановою Правління НБУ від 27.05.08 р. № 148 (далі — Інструкція № 148). Згідно з визначенням готівки в цій Інструкції дорожні чеки віднесено до готівки;

— порядок використання готівкової іноземної валюти в Україні регламентується

Правилами використання готівкової іноземної валюти на території України, затвердженими постановою Правління НБУ від 30.05.07 р. № 200 (далі — Правила № 200).

Можливість використання дорожніх чеків для авансування закордонних відряджень працівників

. Нацбанк у листі, що коментується, зазначає таке: роботодавці можуть використовувати іноземну валюту для придбання дорожніх чеків на суму, що відповідає витратам на відрядження за межами України на підставі пп. 2.3 і 2.4 Порядку № 200.

Так, відповідно до

п. 2.3 юридичні особи — резиденти та іноземні представництва мають право використовувати з поточного рахунка іноземну валюту для придбання дорожніх чеків на суму, що відповідає витратам на відрядження та представницьким витратам, на підставі заяви на видачу дорожніх чеків, оформленої в довільній формі, та документів, зазначених у п. 2.2 Порядку № 200. При цьому одному працівнику (резиденту або нерезиденту) може бути видано іноземну валюту готівкою та/або дорожні чеки на загальну суму, що не перевищує норми вивезення іноземної валюти (дорожніх чеків), установлені нормативно-правовими актами НБУ (п. 2.4 Порядку № 200). Норми вивезення регламентуються Інструкцією № 148.

Звіт про використання дорожніх чеків складають у тому самому порядку, як і при видачі авансу готівкою.

Роз'яснюючи порядок подання Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт) щодо авансу, виданого дорожніми чеками, Нацбанк посилається на норми Інструкції про відрядження* і постанови № 98**. При цьому він указує на те, що невикористані суми готівки має бути повернено до каси або зараховано на рахунок підприємства у грошових одиницях, в яких було видано аванс. При цьому Інструкція про відрядження не містить обмеження стосовно того, чи буде це іноземна валюта, чи дорожні чеки в іноземній валюті.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ у редакції від 17.03.11 р. № 362.

** Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.11 р. № 98.

Оскільки згідно з визначенням готівки в

Інструкції № 148 дорожні чеки віднесено до готівки, працівник після повернення з відрядження має подати Звіт і може повернути залишок невикористаних коштів:

— невикористаними дорожніми чеками в іноземній валюті (їх, крім відрядженої особи, ніхто використати не зможе);

— готівковою іноземною валютою.

Ураховуючи, що норми

Інструкції про відрядження не поширюються на звичайних роботодавців, що підтверджує Мінфін у листі від 04.05.11 р. № 31-07230-16-25/11433 (див. ком. в «БТ», 2011, № 27, с. 5), посилатися на норми Інструкції про відрядження для звичайних роботодавців вважаємо некоректним. У цьому випадку вважаємо за доречне послатися на п. 170.9 Податкового кодексу України, що регламентує подання Звіту і повернення невитрачених коштів.