14.02.2011

Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Лист від 06.01.2011 р. № 167/03-30

ЦП-ДОГОВОРИ З ПІДПРИЄМЦЯМИ:

щоб не нараховувати єдиний внесок,
 можна використовувати інформацію
 від держреєстратора — роз’яснює ПФУ

 

Лист Пенсійного фонду України від 06.01.11 р. № 167/03-30

«Про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

 

Сьогоднішній

лист Пенсійного фонду України (далі — ПФУ), що коментується, — перше роз’яснення ПФУ про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС). У листі порушено одне з не врегульованих нормами Закону про ЄВС* питань — нарахування ЄВС на суму винагороди, що виплачується підприємцям за договорами цивільно-правового характеру (далі — ЦП-договори) за виконані ними роботи (надані послуги)**.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** Ми про це писали в Темі тижні «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

Нагадаємо проблему, що стала приводом для появи сьогоднішнього

листа. Згідно з абзацом першим п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС базою для нарахування ЄВС є також винагорода фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за ЦП-договорами. На суму винагороди ЄВС нараховують за ставкою 34,7 % (абзац п’ятий ч. 5 ст. 8 Закону про ЄВС; п.п. 3.1.4 Інструкції № 21-5***) та утримують за ставкою 2,6 % (ч. 8 ст. 8 Закону про ЄВС; п. 3.7 Інструкції № 21-5). Таким чином, роботодавці, які нараховують винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за ЦП-договорами, повинні нарахувати і утримати з таких сум ЄВС.

*** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

Водночас фізичні особи —

підприємці (далі — ФОП) самі є платниками ЄВС згідно з п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС виходячи з бази, зазначеної в пп. 2 і 3 ч. 1 ст. 7 цього Закону. Таким чином, підприємці зі своєї підприємницької діяльності зобов’язані нараховувати і сплачувати ЄВС за ставкою 34,7 % (база визначається по-різному залежно від системи оподаткування ФОП).

Оскільки ФОП виходячи з результатів своєї підприємницької діяльності сплачують ЄВС, можна було б говорити, що в разі укладення ЦП-договору на виконання робіт (надання послуг), стороною якого виступає ФОП, нараховувати на суму такої винагороди ЄВС не потрібно. Адже ФОП сам сплатить ЄСВ з таких сум за передбаченим для нього

Законом про ЄВС механізмом. Виходячи з цього, щоб не нараховувати роботодавцю ЄВС за ЦП-договором, укладеним із підприємцем, на наш погляд, достатньо було б:

по-перше

, отримати від підприємця копію свідоцтва про держреєстрацію, що підтвердить факт підприємництва;

по-друге

, у ЦП-договорі, що укладається, стороною, яка виконує роботи (надає послуги), має виступати саме ФОП, а не звичайна фізична особа, із зазначенням того, що підприємець діє на підставі свідоцтва про держреєстрацію.

Проте в

Законі про ЄВС (абзаци другий та третій п. 1 ч. 1 ст. 4; п. 3 ч. 1 ст. 4) та в підзаконних документах — Інструкції № 21-5 (пп. 2.1.6, 2.1.1, 3.1.4) та Порядку № 22-2**** (пп. 1.1, 3.1, 4.8 і 4.9) — йдеться про ненарахування ЄВС тільки в разі, якщо ЦП-договір укладено «з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця».

**** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2.

Водночас у формі свідоцтва про держреєстрацію, що діє сьогодні, інформація про види діяльності не наводиться, з чим згоден і ПФУ (див.

«Коли не потрібно нараховувати ЄВС за ЦП-договорами, укладеними з підприємцями»).

 

Коли не потрібно нараховувати ЄВС за ЦП-договорами, укладеними з підприємцями

Витяг із листа, що коментується

«Платниками єдиного внеску є юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб — підприємців за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців.

Оскільки у свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження його виду діяльності роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД».

 

Із роз’яснення ПФУ випливає, що нараховувати ЄВС на винагороди, які виплачуються підприємцям, потрібно в разі, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), не відповідають

«видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців». Для підтвердження виду діяльності можна(!) використовувати інформацію, надану держреєстратором, де вказуються види діяльності.

Оскільки нарахування ЄВС на суми винагород за ЦП-договорами переважно покладається на роботодавців, які виплачують таку винагороду (34,7 %), для того щоб не нести такі додаткові витрати, вони проситимуть ФОП надати їм інформацію від держреєстратора про здійснювані види діяльності.

Згідно з

абзацом п’ятим ч. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV у держреєстрі серед іншої інформації на ФОП дійсно міститься інформація про види діяльності. Таку інформацію ФОП надавав при реєстрації його як підприємця (зазвичай — декілька основних видів діяльності, якими ФОП планував займатися на етапі реєстрації) і потім міг уносити до неї зміни, подавши Реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (форма № 11), затверджену наказом Держкомпідприємництва від 20.04.07 р. № 54 (хоча навряд чи хтось на практиці це робив). Здійснюючи підприємницьку діяльність, ФОП може провадити необмежену кількість видів діяльності, не заборонених законодавством, незалежно від того, чи внесено їх до держреєстру.

Держреєстратор для підтвердження видів діяльності, що містяться в держреєстрі, може надати

Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Витяг), форму якого затверджено наказом Держкомпідприємництва від 20.10.05 р. № 97. Для того щоб отримати цей документ, ФОП має скласти Запит про видачу витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (додаток 4 до п. 5.1 Положення № 97*), в якому проставити позначку в полі «основні види діяльності». Видача держреєстратором Витягу є платною (від 51 грн.), що підтверджується Довідкою про вартість витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (додаток 5 до п. 5.7 Положення № 97).

* Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затверджене наказом Держкомпідприємництва від 20.10.05 р. № 97.

Але отримання такого

Витягу не завжди вирішить проблему з підтвердженням видів діяльності, оскільки держреєстратор надає інформацію не про всі здійснювані ФОП види діяльності, а лише про основні**.

** На практиці деякі підприємці примудрялися отримати довідку з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, видану органом статистики (також платно), хоча ведення ЄДРПОУ передбачено тільки для юридичних осіб. Її дані, на наш погляд, також можна використовувати для підтвердження здійснюваних видів діяльності та ненарахування ЄВС.

На закінчення зауважимо, що Верховна Рада України 21 грудня 2010 року в першому читанні проголосувала за законопроект (№ 7365), який передбачає внесення змін до

абзацу другого п. 1 ст. 4 Закону про ЄВС. Якщо зміни буде прийнято, то ЄВС підприємствам не потрібно буде нараховувати на суми винагород, якщо ЦП-договір укладено «з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію її як підприємця». Очевидно, лист, що коментується, ПФУ готував, орієнтуючись на цей проект змін. Але, на наш погляд, логічнішим усе-таки виглядає звільнення від нарахування ЄВС за всіма ЦП-договорами, укладеними з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), здійснюються підприємцем саме в підприємницькому статусі.