17.01.2011

Щодо наказу ДПА України від 21.12.10 р. № 969

Лист від 11.01.2011 р. № 547/7/16-1117

Державна податкова адміністрація України

Щодо наказу ДПА України від 21.12.10 р. № 969

Лист від 11 січня 2011 року № 547/7/16-1117 (витяг)

 

Державною податковою адміністрацією України з метою забезпечення практичного застосування статті 201 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс) було розроблено наказ Державної податкової адміністрації України від 21.12.10 р. № 969 «Про затвердження форми Податкової накладної та порядку її заповнення» <…> (далі — наказ № 969), який набуває чинності з дня офіційного опублікування 10 січня 2011 року («Офіційний вісник України» № 101, 2010).

<…>

Слід зазначити, що платники податку на додану вартість складають окремі податкові накладні за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, та зазначають у порядковому номері накладної після дробу код відповідної діяльності — 2, 3 або 4, відповідно до пункту 3 Порядку (наприклад, податкова накладна, складена платником податку за діяльністю у сфері сільського, лісового господарства, а також рибальства відповідно до статті 209 Кодексу, що має код діяльності 2, буде мати такий порядковий номер:

*Докладніше про відносини позики з працівником ми писали у статті «Грошова позика працівнику: порядок видачі» // «БТ», 2009, № 27, с. 14. А як бути, якщо працівник не погасив позику, можна дізнатися з Пошти тижня «Якщо працівник несвоєчасно погасив позику» // «БТ», 2010, № 38, с. 36.

При цьому у разі складання окремих податкових накладних за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, філією чи структурним підрозділом платника податку порядковий номер податкової накладної встановлюється з урахуванням присвоєного

числового номера філії (структурного підрозділу) і визначається виключно числовим значенням після коду діяльності (наприклад, податкова накладна, складена за вищезазначеним видом діяльності філією, якій платником податку присвоєно числовий номер «12», буде мати порядковий номер:

У разі складання податкових накладних філією чи структурним підрозділом платника податку за операціями по загальних видах діяльності порядковий номер податкової накладної встановлюється за вищезазначеним принципом, при цьому у клітині, передбаченій для коду діяльності, значення будуть відсутні (наприклад, податкова накладна, складена філією, якій платником податку присвоєно числовий номер «12», буде мати порядковий номер:

Аналогічне стосується і

Розрахунку коригування.

Відповідно до

наказу № 969 з форми податкової накладної вилучено розділ «Товаротранспортні витрати» як такі, що повинні зазначатись в розділі I податкової накладної, розділ «Надано покупцю: надбавка(+)/ знижка (-)» та відповідно розділ «Усього по розділах I + II ± IV».

Крім того, з

Розрахунку коригування вилучено графи 12 — 15.

Одночасно звертаємо увагу на те, що у разі якщо

Розрахунок коригування складається платником податку до податкової накладної, яка відповідно до пункту 201.10 статті 201 розділу V та пункту 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — Реєстр), такий розрахунок надається покупцю тільки після його реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі коли продавець складає

Розрахунок коригування до податкової накладної, що не підлягає реєстрації, у зв'язку з чим загальна сума податку за операцією з постачання товарів (послуг) досягає обсягу, визначеного пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, до Реєстру в обов'язковому порядку вносяться відомості, що містяться у такому розрахунку.

При цьому

Розрахунок коригування до податкової накладної, відомості якої не внесено до Реєстру, реєструється після реєстрації такої накладної незалежно від дати її складення.

 

Заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО