24.01.2011

Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)

Наказ від 24.12.2010 р. № 1015

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ:

ДПАУ затвердила нову форму

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 24.12.10 р. № 1015

«Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)»

 

Документ, що коментується, наведено у додатку «Документи»

 

Як видно із назви

наказу, що коментується, ним затверджено форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі — декларація з плати за землю). Відповідно, втрачають чинність форми Зведеного розрахунку суми земельного податку та Податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

У

п. 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Оприлюднення форми

декларації з плати за землю відбулося у 2011 році, тому вона мала б застосовуватись починаючи з наступного звітного періоду — з 2012 року, адже звітним періодом щодо плати за землю є календарний рік (п. 285.1 ПКУ). Однак податківці, скоріше за все, наполягатимуть на поданні декларації з плати за землю вже за 2011 рік (з дати її запровадження), оскільки попередні форми втратять чинність.

Докладніше про порядок заповнення

декларації з плати за землю див. у статті «Плата за землю-2011: розраховуємо за Податковим кодексом» на с. 46 цього номера.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки цього номера не опублікований).