31.01.2011

Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва

Наказ від 17.12.2010 р. № 837

ФСП:

Мінагрополітики оприлюднило нову форму
Розрахунку сільгоспчастки

 

Наказ Міністерства аграрної політики України від 17.12.10 р. № 837

«Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва»

 

Наказом

, що коментується, Мінагрополітики для приведення у відповідність із нормами Податкового кодексу України від 02.12.10 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) нормативно-правових актів, які регулюють сплату фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП), нарешті затвердило Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та Методичні рекомендації щодо складання Розрахунку. У зв’язку з цим втратили чинність Розрахунок та Методичні рекомендації, затверджені наказом Мінагрополітики від 22.10.09 р. № 752.

Форма

Розрахунку та зміст Методичних рекомендацій в порівнянні зі своїми попередниками практично не змінилися, хоча деякі відмінності є.

Так, у самій формі

Розрахунку проведено ротацію деяких граф та дещо змінено підхід до їх нумерації. Зокрема, графу, в якій відображали загальну суму доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва, продуктів її переробки та від надання супутніх послуг, переміщено з рядка 5 у рядок 1.

Що стосується

Методичних рекомендацій , то їх відмінності від свого попередника полягають лише в тому, що норми нових Методичних рекомендацій враховують нововведення, передбачені ПКУ. Так, в нових Методичних рекомендаціях враховано такі вимоги ПКУ:

— до доходу, отриманого від реалізації продукції рослинництва, включається також

дохід від реалізації продукції рослинництва закритого ґрунту (п. 2.2);

— дохід від реалізації продукції птахівництва та продуктів її переробки, який включається до сільгоспдоходу, виділено окремо від доходів продукції тваринництва (

п. 2.3 та 2.5);

наведено перелік супутніх послуг, перелічених у п. 308.4 ПКУ, які включаються до сільгоспдоходу підприємств, утворених шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення (п. 2.6). Раніше такий перелік тут не містився;

наведено новий перелік документів, які подає сільгосппідприємство відповідно до п. 308.5 ПКУ разом з Розрахунком, для підтвердження настання форс-мажорних обставин, які виникли з незалежних від підприємства причин (стихійне лихо, дія обставин непереборної сили тощо), які не дозволили дотриматися 75 % межі (п. 5).