11.07.2011

Мінфін затвердив Методрекомендації щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами — «нульовиками»

Наказ від 15.06.2011 р. № 720

Мінфін затвердив Методрекомендації щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами — «нульовиками»

 

Мінфін

наказом, що коментується, затвердив Методичні рекомендації щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами (далі — Методрекомендації), схвалені Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Мінфіні.

Методрекомендації

визначають систему регістрів та порядок їх заповнення без застосування подвійного запису та призначені для малих підприємств (юридичних осіб), які мають право вести спрощений облік доходів і витрат, зокрема, відповідають критеріям, установленим для нульової пільги з податку на прибуток (п. 154.6 Податкового кодексу України), і не зареєстровані платниками ПДВ.

Затверджено

4 основні журнали, в яких систематизуватиметься облік активів, капіталу і зобов'язань, доходів, витрат (Журнал 1-мс обліку активів (додаток 1); Журнал 2-мс обліку капіталу та зобов'язань (додаток 2); Журнал 3-мс обліку доходів (додаток 3); Журнал 4-мс обліку витрат (додаток 4)). Журнали 1-мс, 2-мс використовуватимуться для складання скороченого Балансу (форма № 1-мс), а журнали 3-мс, 4-мс — для скороченого Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс).

За необхідності

(наприклад, у разі значних обсягів господарських операцій) можна використовувати: 1) додаткові 5 відомостей для обліку необоротних активів (1.1-мс), амортизації (1.2-мс), витрат на ремонт основних засобів (4-мс), а також розрахунків з постачальниками, іншими кредиторами та бюджетом (2.1-мс), з працівниками (2.2-мс); 2) самостійно виготовлені регістри.

Подробиці застосування цих регістрів — у найближчих номерах.

(

Наказ МФУ від 15.06.11 р. № 720, чинний з 15.06.11 р.).