25.07.2011

Про надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальників-роботодавців

Постанова від 16.06.2011 р. № 36

ДОПОМОГИ З ФТВП ПРИ БАНКРУТСТВІ

виплачує роботодавець згідно з нормами Порядку № 26

 

Постанова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.06.11 р. № 36

«Про надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальників-роботодавців»

Лист Міністерства соціальної політики України від 24.06.11 р. № 525/0/15-11/18

«Про надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах зі страхувальником-роботодавцем, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство»

 

Постановою

, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) затвердив таке: у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця надання працівникам матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП здійснюється згідно з Порядком № 26*.

* Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26. Про застосування цього Порядку читайте у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.

Нагадаємо:

абзацом шостим ч. 2 ст. 21 Закону № 2240** для роботодавців, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, передбачено повернення залишку зарахованих ФТВП сум допомог на окремий рахунок та припинення фінансування такого страхувальника-роботодавця. Надання допомог застрахованим особам здійснює безпосередньо ФТВП.

** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

При цьому, на думку Мінсоцполітики, яку викладено в

листі, що коментується, і ФТВП (лист від 03.03.11 р. № 01-16-371), порядок фінансування в разі порушення провадження у справі про банкрутство на сьогодні не врегульовано. Тому постановою ФТВП, що коментується, передбачено таке: до законодавчого врегулювання порядку надання матеріального забезпечення застрахованим особам у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця допомоги з ФТВП фінансуватимуться, як передбачено Порядком № 26. Отже, роботодавець, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство, подає, як й інші роботодавці, до свого відділення ФТВП заяву-розрахунок, після чого ФТВП перераховує суму допомог на спеціально відкритий рахунок, і потім роботодавець виплачує допомоги працівникам.

На наш погляд, постанова ФТВП, що коментується, суперечить нормам абзацу шостого ч. 2 ст. 21 Закону № 2240, оскільки Закон № 2240 передбачає надання матеріального забезпечення в разі банкрутства безпосередньо відділеннями ФТВП, а не роботодавцями. До того ж на перший погляд не зовсім зрозуміло, у чому полягає неврегульованість норми абзацу шостого ч. 2 ст. 21 Закону № 2240: порушили справу про банкрутство — допомогу працівникам виплачує не роботодавець, а ФТВП. Але, здається, на практиці виникли проблеми з такими виплатами. Тому й було прийнято постанову, що коментується, яку схвалило й Мінсоцполітики, що підтверджує його лист, який коментується. Для працівника великою мірою немає різниці, хто виплатить допомогу — ФТВП або роботодавець (отримати в роботодавця навіть, можливо, і зручніше).