25.07.2011

Обкладання ПДВ перехідних інформаційно-консультаційних послуг

Відповідь на запитання

Обкладання ПДВ перехідних інформаційно-консультаційних послуг

 

Як буде обкладатись ПДВ послуга з розроблення програмного забезпечення вартість 20000 грн. (без ПДВ), якщо у червні 2011 року укладено договір на її надання та оплачена частина вартості 12000 грн., а акт прийому-передачі виконаних робіт та остаточний розрахунок буде проведено у липні?

 

Відповідно до

п.п. «в» п. 186.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) місцем постачання послуг із розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. Однак відповідно до п.п. 196.1.14 ПКУ, який діяв до 01.07.11 р., постачання послуг, визначених у п.п. «в» п. 186.3 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Пунктом 1 розд. I Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» від 19.05.11 р. № 3387-VI

(далі — Закон № 3387), який набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому опубліковано цей Закон, п.п. 196.1.14 ПКУ виключено. Тому з дати набрання чинності Законом № 3387 (01.07.11 р.) послуги з розроблення програмного забезпечення, які надаються резидентам України, будуть об'єктом оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню за основною ставкою (20 %).

Відповідно до

п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а)

дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг —

дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Отже, частина послуг, оплачена до набрання чинності

Законом № 3387, оподатковується за правилами, які діяли на момент здійснення першої події. Тобто відповідно до п.п. 196.1.14 ПКУ така частина вартості послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Частина вартості послуг, яка залишилась неоплаченою на дату набрання чинності

Законом № 3387, буде об'єктом оподаткування ПДВ, бо на таку частину п.п. 196.1.14 ПКУ не поширюється, вона оподатковується ПДВ за загальними правилами.

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту адміністрування податку
 на додану вартість ДПАУ