20.06.2011

Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями

Наказ від 16.05.2011 р. № 285

ДЕРЖДИВIДЕНДИ:

затверджено нову форму Розрахунку

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 16.05.11 р. № 285

«Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ нарешті затвердила нову форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями (далі — Розрахунок).

У зв’язку з цим звітувати стосовно держдивідендів за 2011 рік унітарні державні та комунальні підприємства зможуть за допомогою призначеної для цього форми, а не як робили до цього (за I квартал), використовуючи пристосовану для цього торішню форму*. I хоча попередня форма

Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2010 році, затвердженого наказом ДПАУ від 21.05.09 р. № 259**, ще не втратила чинність вважаємо, ще це лише справа часу і невдовзі це упущення буде виправлене.

* Див. калейдоскоп документів «Подання Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) держпідприємствами за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 18-19, с. 12.

** Див. ком. «Держдивiденди: ДПАУ затвердила нову форму Розрахунку» // «БТ», 2011, № 3, с. 6.

У цілому ж новий

Розрахунок схожий на останню редакцію старого Розрахунку за винятком того, що:

1) назва

Розрахунку відтепер не містить даних про рік, за результатами фінансово-господарської діяльності якого відбувається нарахування держдивідендів. На наш погляд, виключення згадки у назві Розрахунку про рік зроблено для того, щоб щороку не вносити зміни до форми такого Розрахунку;

2) у графі 7 шапки

Розрахунку відтепер потрібно поставити відмітку про те, до якої категорії відноситься держпідприємство відповідно до п. 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.11 р. № 138 (далі — Порядок № 138)***: державні підприємства-монополісти, державні підприємства з обсягом чистого прибутку понад 50 млн грн. та інші державні унітарні підприємства. Раніше в аналогічній графі розподіл підприємств відбувався згідно зі ст. 58 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік»;

3) із шапки та табличної частини

Розрахунку виключено графи, у яких відображалися дані щодо уточнення та виправлення даних у раніше поданих Розрахунках. Зокрема, у шапці Розрахунку відтепер немає граф, які б розмежовували його на звітний Розрахунок, новий звітний та уточнюючий, а із табличної частини Розрахунку виключено рядки 10 — 12, в яких безпосередньо вказувалися дані щодо виправлених сум нарахованих держдивідендів та розміру штрафу, нарахованого за заниження зобов’язань.

*** Див. ком. «Держдивіденди: порядок сплати у 2011 році» // «БТ», 2011, № 11, с. 4.

Виключення із

Розрахунку таких показників говорить про те, що податківці не визнають такий Розрахунок податковою декларацією в розумінні п. 46.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). А тому виправляти допущені помилки у Розрахунку держпідприємства за «податковими правилами», передбаченими у ст. 50. ПКУ, як це було раніше, не зможуть.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).