20.06.2011

Товар, придбаний для неоподатковуваних операцій, фактично використано в оподатковуваних: податковий кредит можна відновити

Відповідь на запитання

Товар, придбаний для неоподатковуваних операцій,
 фактично використано в оподатковуваних:
 податковий кредит можна відновити

 

Чи має право платник податку віднести до податкового кредиту суму ПДВ при продажу товарів з ПДВ, що раніше були придбані для використання у операціях, що не є об’єктом оподаткування, або звільнених від оподаткування операціях?

 

Пунктом 198.3 Податкового кодексу України

(далі — ПКУ) зазначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах
господарської діяльності платника податку.

Згідно з

п. 198.4 ПКУ якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Тобто, у періоді придбання платником товарів/послуг для здійснення операцій, які не є об’єктом оподаткування або звільнені від оподаткування ПДВ, право на отримання податкового кредиту у платника податку відсутнє.

У податковому періоді, в якому такі товари/послуги будуть реалізовані, а саме, відбудеться використання їх в оподатковуваних операціях, підприємство отримає право на включення до складу податкового кредиту частини суми ПДВ, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях, за умови наявності належним чином оформленої податкової накладної.

При цьому, якщо з моменту придбання товарів/послуг минуло понад 1095 днів, то платник податку у разі продажу товарів/послуг не має право за такою податковою накладною віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при їх придбанні.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua