07.03.2011

Щодо надання послуг сільськогосподарськими підприємствами

Лист від 04.02.2011 р. № 3052/7/16-1417

НЕ ВСІ СІЛЬГОСППОСЛУГИ

підпадають під дію спецрежиму з ПДВ — позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.02.11 р. № 3052/7/16-1417

«Щодо надання послуг сільськогосподарськими підприємствами»

 

Нагадаємо, що наприкінці 2010 року податківці у

листі від 19.10.10 р. № 22219/7/16-1417* дійшли висновку: послуги, надані третій особі (іншому суб’єкту господарювання), не можуть бути віднесені до сільськогосподарської діяльності, на яку можуть розповсюджувався норми ст. 81 Закону про ПДВ**. Тобто, іншими словами, на такі послуги, на думку ДПАУ, не розповсюджувалася дія спецрежиму з ПДВ. Ми з такою позицією податківців не погоджувалися, про що вказували у коментарі до згаданого вище листа ДПАУ.

* Див. ком. «Сільгосппослуги, які надаються третім особам, на думку ДПАУ, не підпадають під дію спецрежиму з ПДВ» // «БТ», 2010, № 48, с. 5.

** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (втратив чинність).

З 01.01.11 р.

Закон про ПДВ втратив чинність. Тепер роботу на спецрежимі з ПДВ регулює ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). У результаті щодо питання розповсюдження дії спецрежиму з ПДВ на послуги, надані третім особам, відбулися кардинальні зміни.

Відповідно до

п.п. 209.15.2 ПКУ до діяльності у сфері сільського господарства відноситься не тільки виробництво продукції рослинництва та виробництво продукції тваринництва (як було раніше), а й надання послуг іншим сільськогосподарським підприємствам з використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг). Тобто з 01.01.11 р. на сільгосппослуги, надані третім особам, розповсюджується дія спецрежиму з ПДВ.

У зв’язку з такими змінами у порядку оподаткування сільгосппослуг ДПАУ у

листі, що коментується, нічого не залишалося, як визнати, що на сільгосппослуги розповсюджується дія спецрежиму з ПДВ. Але, проаналізувавши терміни, які наведені у ст. 209 ПКУ, податківці дійшли висновку, що не всі послуги, які надаються сільгосппідприємством, підпадають під дію спецрежиму (див. «Сільгосппослуги, на які розповсюджується спецрежим з ПДВ»).

 

Сільгосппослуги, на які розповсюджується спецрежим з ПДВ

Витяг із листа, що коментується

«Перелік послуг, які можуть надаватись сільськогосподарськими підприємствами у межах діяльності у сфері сільського господарства, вказано в підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 пункту 209.17 статті 209 Кодексу:

— надання послуг у рослинництві, облаштування ландшафту (01.41.0 КВЕД);

— надання послуг у тваринництві (01.42.0 КВЕД).

Таким чином, обсяги постачання перелічених послуг, що надані суб’єктами спеціального режиму оподаткування в умовах дії Кодексу іншим сільськогосподарським підприємствам — суб’єктам спеціального режиму оподаткування з використанням сільськогосподарської техніки, відображаються у податковій декларації з ПДВ, в якій відображаються результати діяльності з постачання сільськогосподарської продукції, а обсяги постачання сільськогосподарських послуг, наданих іншим суб’єктам господарювання, які не є суб’єктами спеціального режиму оподаткування, або наданих без використання сільськогосподарської техніки, відображаються суб’єктами спеціального режиму оподаткування у податковій декларації з ПДВ, згідно з якою здійснюються розрахунки з бюджетом».

 

Отже, на думку ДПАУ, яка випливає з

листа, що коментується, спецрежим з ПДВ розповсюджується на сільгосппослуги лише при одночасному виконанні двох умов:

— послуга надається

сільгосппідприємству — суб’єкту спеціального режиму оподаткування;

— послуга надається з використанням

сільськогосподарської техніки.

Якщо хоч одна із цих вимог не виконується, то на такі сільгосппослуги спецрежим не розповсюджуватиметься, отже, такі послуги будуть оподатковуватися ПДВ у звичайному порядку.

Ми не згодні з позицією податківців у частині, що стосується визначення кола одержувачів сільгосппослуг.

На нашу думку, обмежувати перелік таких суб’єктів лише

сільгосппідприємствами, які обрали спецрежим з ПДВ неправильно. У п.п. 209.15.2 ПКУ, яким урегульовано розповсюдження спецрежиму з ПДВ на сільгосппослуги, говориться не про надання послуг лише сільгосппідприємствам, які є суб’єктами спецрежиму з ПДВ, а про надання таких послуг усім суб’єктам господарювання, які вважаються сільгосппідприємствами.

Нагадаємо, що згідно з

п. 209.1 ПКУ, під сільгосппідприємством розуміють резидента, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, установленим у п. 209.6 ПКУ. Тобто основною діяльністю його є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Тобто, на нашу думку, спецрежим з ПДВ розповсюджується на сільгосппослуги, надані з використанням сільськогосподарської техніки, суб’єктам господарювання,

які:

вважаються сільгосппідприємствами і обрали спецрежм з ПДВ;

вважаються сільгосппідприємствами (дотримуються всіх критеріїв, наведених у п. 209.1 ПКУ), але не обрали спецрежим з ПДВ.