28.03.2011

Декларація з ПДФО не відповідає Податковому кодексу — думка Комітету Верховної Ради

Лист від 18.03.2011 р. № 04-39/381

Декларація з ПДФО не відповідає Податковому кодексу — думка Комітету Верховної Ради

 

Комітет ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики вважає:

щомісячна форма Декларації з ПДФО (затверджена наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 58) не відповідає нормам Податкового кодексу України (далі — ПКУ): замість передбачених нормами ПКУ трьох показників* форма Декларації містить 15 показників, а саму форму Декларації не було своєчасно оприлюднено.

* Це названі в абз. «д» п. 176.2 ПКУ відомості про загальні суми доходів, нарахованих (виплачених, наданих) на користь платників податків, загальні суми ПДФО, які утримано з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

Ураховуючи це,

Комітет пропонує ДПАУ негайно призупинити застосування такої форми Декларації та привести її у відповідність до норм ПКУ. ДПАУ цю пропозицію проігнорувала і вирішила не скасовувати Декларацію в останній день її подання.

Комітет

листом, що коментується, передбачаючи подібну ситуацію, повідомив, що він планує прийняти остаточне рішення з цього питання при розробленні законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (реєстраційний № 8217, унесений 12.03.11 р.).

Про те, як розвиватимуться події з цього питання, ми будемо вас інформувати.

(Лист КВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 18.03.11 р. № 04-39/381)