28.03.2011

Перший звітний період для новостворених підприємств

Відповідь на запитання

Перший звітний період для новостворених підприємств

 

Який перший податковий період та за якою ставкою здійснюється оподаткування платників податку, які зареєстровані в I кварталі 2011 року?

 

Згідно з

п. 2 підрозд. 4 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) з дати набрання чинності розд. III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ (з 01.04.11 р.) платники податку на прибуток підприємств складають наростаючим підсумком та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: II квартал, II і III квартали та II — IV квартали 2011 року.

Відповідно до

п. 11.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) для цілей цього Закону використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. У разі коли особа береться на облік податковим органом як платник цього податку всередині податкового періоду, то перший звітний податковий період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, та закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду.

Отже, оскільки з набранням чинності

розд. III ПКУ Закон про податок на прибуток втрачає чинність, платники податку, зареєстровані у I кварталі 2011 року, мають надати декларацію з податку на прибуток за підсумками I кварталу 2011 року за правилами, встановленими Законом про податок на прибуток. За звітні періоди: II квартал, II і III квартали, II — IV квартали 2011 року зазначені платники податку мають складати та надавати декларацію з податку на прибуток за правилами, встановленими ПКУ.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань, розміщеної на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua