09.05.2011

Про податок на додану вартість

Лист від 12.04.2011 р. № 10374/7/16-1517

ПЕНСІЙНИЙ ЗБІР З ПОСЛУГ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ

тепер уключається до бази обкладення ПДВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.04.11 р. № 10374/7/16-1517

«Про податок на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повідомляє, що суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв'язку, що включаються до ціни товарів (послуг), уключаються і до бази обкладення ПДВ.

Пунктом 4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР

(далі — Закон про ПДВ) було визначено, що база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче звичайних цін, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), що включаються до ціни товарів (послуг) відповідно до законів України з питань оподаткування ( за винятком ПДВ, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв'язку).

Пунктом 188.1 Податкового кодексу України

(далі — ПКУ) визначено, що база оподаткування операцій з поставки товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче за звичайні ціни, визначені відповідно до ст. 39 ПКУ, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних та нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Порівнявши норми

Закону про ПДВ та ПКУ , податківці доходять висновку про те, що сьогодні суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв'язку вважаються сумою коштів, яка включається до складу договірної (контрактної) вартості. Тому з 1 січня 2011 року ці суми включаються до бази обкладення ПДВ.

Зауважимо, що в переліку загальнодержавних податків та зборів, наявному у

ст. 9 ПКУ, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв'язку не згадується. При цьому згідно з п. 10 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР платником цього збору є особи, які користуються послугами мобільного зв'язку. Отже, такий збір не входить до вартості послуги, наданої оператором мобільного зв'язку (по суті, він є податковим агентом).

Таким чином, незважаючи на те що

п. 188.1 ПКУ, на відміну від п. 4.1 Закону про ПДВ, не містить прямої норми, яка виключає пенсійний збір з послуг мобільного зв'язку з бази обкладення ПДВ, на наш погляд, для цього є підстави.

Однак, як видно з листа, що коментується, податківці так не вважають. Тому операторам мобільного зв'язку, котрі, як і раніше, не включають пенсійний збір до бази оподаткування, найімовірніше, доведеться відстоювати такий підхід у суді.