09.05.2011

Про виявлення завищених сум у заявах-розрахунках страхувальниками

Лист від 05.04.2011 р. № 01-16-755

ЛІКАРНЯНІ З ФТВП:

строк повернення невикористаних коштів;
 що робити у разі завищення сум
 фінансування — роз'яснює Фонд

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 05.04.11 р. № 01-16-755

«Про виявлення завищених сум у заявах-розрахунках страхувальниками»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) розповів, як бути в ситуації, коли роботодавець завищив суми на виплату матеріального забезпечення, та в які строки він має повернути невикористані кошти фінансування.

Завищення сум на виплату допомог

. ФТВП радить роботодавцям-страхувальникам, які виявили завищення сум на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам, зазначених у заявах-розрахунках, поданих до Фонду, діяти так:

1) після виявлення помилки потрібно терміново

письмово повідомити орган ФТВП за місцем обліку про зміст помилки (указати прізвище та ініціали застрахованої особи, номер листка непрацездатності й вид допомоги, щодо якої виявлено помилку);

2)

повернути ФТВП виявлені надлишково виплачені суми допомог — ФТВП не уточнив, з якого рахунка їх слід повернути. На наш погляд, повернути можна з поточного рахунка підприємства, не проганяючи суму через окремо відкритий рахунок для допомог;

3)

відобразити повернені суми у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП (повернення коштів відображаємо в рядку 18 таблиці І*).

* Про заповнення цього звіту див. у статті «Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25.

Строк повернення надміру отриманих сум допомог

. ФТВП зауважив, що надлишково отримані від ФТВП суми допомог роботодавець має повернути на рахунок органу відділення ФТВП, з якого здійснювалося фінансування, протягом трьох робочих днів після виплати допомоги застрахованим особам, але не пізніше трьох робочих днів після найближчого від отримання коштів ФТВП строку виплати зарплати у страхувальника.

Якщо цих строків повернення дотримано,

штрафні санкції**, передбачені ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III (10 % несвоєчасно повернених коштів та пеня в розмірі 0,1 % від цієї суми), не застосовуються.

** Про відповідальність читайте в Темі тижні «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Таким чином, якщо після отримання допомоги роботодавець з будь-якої причини в найближчий строк для виплати зарплати не виплатив ці суми, їх слід повернути Фонду в триденний строк. У подальшому, щоб знову отримати раніше невиплачене фінансування (адже працівники не втратили право на його отримання), роботодавцю потрібно знову подати заяву-розрахунок*** на фінансування таких сум.

*** Як це зробити, читайте у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.