30.05.2011

Про матеріальне забезпечення осіб, які взяли добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування

Лист від 11.04.2011 р. № 01-06-835

ПІДПРИЄМЕЦЬ ОТРИМАЄ ДОПОМОГИ З ФТВП

тільки за умови сплати добровільних платежів з ЄВС
до настання страхового випадку — ФТВП
та Мінсоцполітики одностайні

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 11.04.11 р. № 01-06-835

Лист Міністерства соціальної політики України від 18.04.11 р. № 4068/0/14-11/18

«Про матеріальне забезпечення осіб, які взяли добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування»

 

У

листах, що коментуються, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) і Мінсоцполітики зауважили, що добровільні платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) зможуть отримати матеріальне забезпечення та послуги з ФТВП лише в разі сплати страхового внеску до настання страхового випадку.

Осіб, які мають право на добровільну сплату ЄВС, названо в

ч. 1 ст. 10 Закону про ЄВС*. Це підприємці та самозайняті особи**, які бажають застрахуватися на випадок тимчасової непрацездатності (ставка ЄВС — 36,6 %) або на випадок тимчасової непрацездатності та від нещасних випадків на виробництві (ставка ЄВС — 38,11 %), а також члени фермерського господарства, особистого селянського господарства (за всіма видами страхування) та громадяни України, які працюють за межами України (за всіма видами страхування, крім як від нещасних випадків).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** Обов'язковий ЄВС за ставкою 34,7 % включає пенсійне страхування і страхування на випадок безробіття.

Відразу зауважимо, що викладена сьогодні позиція ФТВП — не нововведення. Фонд і раніше у своїх

листах висловлювався, що з 2011 року підприємці, як добровільні платники, можуть претендувати на допомоги з Фонду лише за умови (листи ФТВП від 12.03.11 р. № 01-16-489// «БТ», 2011, № 14, с. 7 і від 03.03.11 р. № 01-16-371// «БТ», 2011, № 12, с. 9):

по-перше

, укладення з Пенсійним фондом договору про добровільну участь у страхуванні на випадок тимчасової непрацездатності;

по-друге

, сплати ЄВС до настання страхового випадку.

Тому в

листі, що коментується, ФТВП зауважив, що в разі якщо на момент настання страхового випадку добровільно застраховані особи не сплатили ЄВС, вони не мають права на матзабезпечення і соцпослуги за рахунок коштів Фонду. Мінсоцполітики в своєму листі повністю підтримало ФТВП у цьому питанні.

Ми не згодні з таким підходом ФТВП та Мінсоцполітики.

Частина 3 ст. 6 Закону № 2240***, на яку посилається і ФТВП у листі, що коментується, передбачає право на допомогу для підприємців та інших самозайнятих осіб «за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до діючого законодавства». Умови про те, що страховий платіж з ЄВС має бути сплачено «на момент настання страхового випадку» або «до настання страхового випадку», Закон № 2240 не містить. Тому, на наш погляд, подібні умови, що висуваються ФТВП, є неправомірними, і в разі відмови у виплаті допомоги на цій підставі рекомендуємо оскаржити рішення ФТВП про відмову в судовому порядку****.

*** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

**** Наші аргументи для заперечення див. у ком. у «БТ», 2011, № 14, с. 7 та «БТ», 2011, № 12, с. 9.

Крім того, щодо умови про сплату страхового платежу з ЄВС на момент (до) настання страхового випадку нам не зрозуміло, за який період потрібно сплатити страховий платіж:

— за місяць, в якому настав страховий випадок? Але в цьому випадку доведеться завжди наперед сплачувати платежі з ЄВС, ігноруючи передбачений

п. 5.7 Інструкції № 21-5***** та прописаний у п. 3.2 договору строк для сплати добровільних платежів, а саме до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується (за березень — до 20 квітня, за травень — до 20 червня і т. д.);

— або ця вимога тимчасова і стосується новоукладених договорів про добровільну сплату і сплати платежу з ЄВС за перший місяць? У такому разі, щоб мати право на допомогу за версією ФТВП і Мінсоцполітики та надалі не дискутувати з ними, слід відразу після укладення договору про добровільне страхування сплатити платіж з ЄВС як мінімум за перший місяць.

***** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5.