30.05.2011

Про подання звітності суб'єктами малого підприємництва

Лист від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/9545, 04/4-7/214

ПЛАТНИКИ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ЗА СТАВКОЮ 0 %

складають і подають фінансову звітність
органам статистики один раз на рік

 

Лист Міністерства фінансів України від 12.04.11 р. № 31-08410-06-5/9545

Лист Державного комітету статистики України від 12.04.11 р. № 04/4-7/214

«Про подання звітності суб'єктами малого підприємництва»

 

Лист

, що коментується сьогодні, стосується порядку складання та подання фінансової звітності суб'єктами малого підприємництва (СМП).

Після того, як було внесено зміни до

П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»*, СМП для цілей подання фінансової звітності поділили на дві групи:

підприємства — платники податку на прибуток за ставкою 0 % на підставі п. 154.6 ПКУ;

інші СМП, які належать до таких відповідно до Господарського кодексу України (далі — ГКУ).

* Наказом МФУ від 24.01.11 р. № 25 (див. ком. у «БТ», 2011, № 14, с. 5).

Так, підприємства першої групи (

підприємства — платники податку на прибуток за ставкою 0 % на підставі п. 154.6 ПКУ):

— згідно з

п. 44.2 ПКУ ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат за методикою, затвердженою Мінфіном (її ще не розроблено). При цьому «нульовики», не зареєстровані платниками ПДВ, можуть систематизувати інформацію, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, у регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису (ч. 3 ст. 3 Закону про бухоблік**);

складають Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (ф. № 1-мс) і Звіту про фінансові результати (ф. № 2-мс). Форму та порядок заповнення статей зазначених звітів наведено в П(С)БО 25, нова редакція якого набрала чинності з 1 квітня 2011 року. При цьому такі підприємства зобов'язані складати фінансову звітність і подавати її відповідним органам лише один раз — за підсумками звітного року (ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік). Це й підтвердили в сьогоднішньому листі Держкомстат і Мінфін: складати щокварталу фінансову звітність «нульовикам» не потрібно.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Що стосується підприємств другої групи (СМП, які не є «нульовиками»), то такі підприємства повинні складати і подавати фінансову звітність до відповідних органів

щокварталу. Ці підприємства складають Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (ф. № 1-м) і Звіту про фінансові результати (ф. № 2-м), форми та порядок заповнення яких також наведено в П(С)БО 25***.

*** Це стосується і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності, які складають фінансову звітність за ф. № 1-м і ф. № 2-м.

Тепер щодо подання фінансової звітності до податкового органу. Про це в

листі, що коментується, нічого не йдеться, але це досить важливий момент. Згідно з п. 46.2 ПКУ платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до ГКУ, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Таким чином, усім СМП подавати до податкового органу фінансову звітність потрібно лише один раз на рік — при поданні річної декларації з податку на прибуток. І ця вимога поширюється на всіх СМП незалежно від того, за якою ставкою вони сплачують податок на прибуток (0 % або за загальною — 23 %).

Звернемо увагу ще на один недостатньо зрозумілий момент, якому в

листі, що коментується, увагу не приділено. Справа в тому, що не всі «нульовики» можуть підпасти під визначення СМП. Адже до СМП згідно зі ст. 1 Закону України «Про підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III належать, зокрема, юридичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн грн.*

* Ці два показники при поданні фінансової звітності у 2011 році визначаються за результатами 2010 року.

У свою чергу, сплачувати податок на прибуток за ставкою 0 % згідно з

п. 154.6 ПКУ можуть у тому числі підприємства, які було створено після 01.04.11 р. Причому до них критерій щодо середньооблікової чисельністю працівників не застосовується: потрібна відповідність розміру доходів та нарахованої за кожен місяць заробітної плати.

Це означає, що до пільговиків може потрапити платник податків, який не є СМП (середньооблікова чисельність працівників на такому підприємстві може перевищувати 50 осіб).

І саме щодо цієї нечисленної категорії підприємств і виникають запитання.

По-перше, з формою та періодичністю подання фінансової звітності: з одного боку, згідно з

пп. 154.6 і 44.2 ПКУ вони мають право вести спрощений облік і подавати фінансову звітність за спрощеною формою — ф. № 1-мс і ф. № 2; з іншого боку — П(С)БО 25, яким затверджено ці форми, поширюється на СМП, до яких такі підприємства не належать.

По-друге, з періодичністю подання фінансової звітності податковим органам: з одного боку, логічно припустити, що такі підприємства, як й інші нульовики, повинні подавати її податківцям раз на рік, з іншого боку,

п. 44.6 ПКУ дозволяє подавати фінансову звітність раз на рік лише малим підприємствам.

Сподіваємося, що це питання незабаром буде роз'яснено.