30.05.2011

Подання фінансової звітності держреєстратору у 2011 році

Відповідь на запитання

Подання фінансової звітності держреєстратору у 2011 році

 

Чи змінилися порядок та строки подання фінансової звітності держреєстратору у зв’язку з останніми змінами в законодавстві?

(м. Харків)

 

Податковий кодекс України

(далі — ПКУ) привніс суттєві зміни у порядок подання фінансової звітності до органів ДПС платниками податку на прибуток*.

* Докладніше про це у коментарі до постанови КМУ від 20.04.11 р. № 433 // «БТ», 2011, № 18 - 19, с. 4.

Що ж стосується подання фінансової звітності держреєстратору, то тут нічого не змінилося.

Як і раніше,

підприємства (крім бюджетних установ) зобов'язані подавати (надсилати рекомендованим листом) держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, фінансову звітність (ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). Отже, фінансову звітність за 2010 рік слід подати держреєстраторові не пізніше 31.05.11 р. (вівторок)**.

** Див. «Календар бухгалтера на травень» // «БТ», 2011, № 17, с. 23.

У 2011 р. звітність держреєстратору подається у складі:

— ф. № 1-м «Баланс» та ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати» (суб’єкти малого підприємництва);

— ф. № 1 «Баланс» та № 2 «Звіт про фінансові результати» (іншими підприємствами).

Звертаємо увагу, що, як і раніше, не потрібно:

— подавати аудиторський висновок, який підтверджував би достовірність звітності (

лист Держкомпідприємництва від 26.03.08 р. № 2575***);

— нотаріально посвідчувати підписи на звітності (

лист Деркомжпідприємництва від 18.01.07 р. № 332);

— ставити відмітку органу державної статистики про дату отримання цієї звітності (

лист Держкомпідприємництва від 30.05.07 р. № 3846).

*** Див. ком. «Фінансова звітність держреєстратору подається у складі Балансу і Звіту про фінрезультати без аудиторського висновку» // «БТ», 2008, № 15, с. 10, та консультацію «Аудиторський висновок при подачі фінзвітності держреєстратору не подається» // «БТ», 2010, № 20, с. 46.

Подавати фінансову звітність держреєстратору підприємство може на вибір одним із трьох способів:

особисто, надіславши поштою (рекомендованим листом), в електронному вигляді.

При надсиланні звітності рекомендованим листом доцільно оформити опис вкладення. А для того, аби подати фінансову звітність у електронному вигляді, потрібно мати ЕЦП керівника, головного бухгалтера та аналоги печатки юридичної особи, підтвердженої посиленим сертифікатом відкритого ключа, а також завантажити безоплатну програму «АРМ (автоматизоване робоче місце) Внесення фінансової звітності ЄДР»****.

**** Програмне забезпечення для подання фінансової звітності реєстратору і детальні інструкції розміщено на офіційних сайтах Держкомпідприємництва (http://www.dkrp.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=93731&cat_id=37571) та Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» (http://www.irc.gov.ua/ua/registers/EDR.html). Щодо питань технічної підтримки програмного забезпечення можна звертатися за тел./факсом (044) 481-49-29, або на e-mail: finedr@irc.gov.ua.

Нічого не змінилося і щодо відповідальності: за неподання фінансової звітності держреєстратору штрафні (фінансові) санкції до суб'єктів господарювання (та/або їх службових осіб) не застосовуються, оскільки відповідальності за таке порушення в законодавстві не встановлено. Це визнає і Держкомпідприємництва (

лист від 16.03.07 р. № 1897)*.

* Водночас існує потенційна можливість постраждати за ст. 1642 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), яка передбачає накладення штрафу від 136 грн. до 255 грн. за неподання фінансової звітності. Щоправда, цілком можливо, що в реальності штрафу вдасться уникнути тому, що його накладають органами державної контрольно-ревізійної служби (ст. 2341 КУпАП) на підставі протоколів, складених ними самими або органами внутрішніх справ.

Та все ж радимо виконати вимоги держреєстратора, адже зі скасування свідоцтв про держреєстрацію** звертатися до держреєстраторів доведеться частіше.

** Див. ком. «Скасовано свідоцтва про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» // «БТ», 2011, № 20, с. 4.

 

Сергій ДЕЦЮРА