14.11.2011

Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства

Наказ від 28.09.2011 р. № 1213

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК:

з'явилася нова форма

 

Наказ Міністерства фінансів України від 28.09.11 р. № 1213

«Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства»

 

Наказом , що коментується, Мінфін затвердив нову форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація). На момент підготовки цього матеріалу наказ, що коментується (далі — наказ № 1213), уже зареєстровано в Мін'юсті, але ще не опубліковано, а саме з моменту опублікування цей документ набере чинності. Відповідно саме з цієї дати втратить чинність наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.11 р. № 114 (далі — наказ № 114), яким затверджено чинну на сьогодні форму Декларації.

Перш ніж аналізувати зміни, що містяться в новій формі Декларації, зауважимо, що вперше її доведеться подавати за підсумками І кварталу 2012 року (якщо, звичайно, опублікування наказу № 1213 відбудеться до 31.12.11 р.). Це випливає з вимог абз. 2 п. 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з яким до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діючими є форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Таким чином, Декларацію за II — IV квартали 2011 року підприємства — платники податку на прибуток складатимуть за діючою на сьогодні «старою» формою, затвердженою наказом № 114.

Безумовно, ближче до строків подання нової форми Декларації ми присвятимо порядку її заповнення докладний матеріал, а поки що вкажемо на основні зміни.

1. Із форми Декларації вилучено окремий рядок для відображення загальновиробничих витрат, що відповідає змінам, унесеним Законом № 3609* до ПКУ. Однак при цьому розробники нової форми Декларації не врахували зміни, що відбулися у структурі податкових витрат. Як і раніше, адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати віднесено формою Декларації до інших витрат підприємства, хоча сьогодні ці витрати, так само як і собівартість придбаних (виготовлених) товарів (робіт, послуг), є витратами операційної діяльності. Зрозуміло, що на розмір оподатковуваного прибутку це не впливає, але хотілося б, щоб нова форма Декларації повністю відповідала нинішнім вимогам ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. від 3609-VI.

2. Скасовано додатки СВ, АВ** та ВЗ до Декларації, в яких сьогодні наводиться постатейне розшифрування відповідно витрат у вигляді собівартості реалізованих товарів (робіт, послуг), адміністративних витрат і витрат на збут. Вилучено й Додаток ЗВ, в якому раніше розшифровувалися загальновиробничі витрати. Тепер витрати у вигляді собівартості реалізованих товарів (робіт, послуг), адміністративні витрати і витрати на збут наводитимуться одним рядком у Декларації загальною сумою. Постатейне розшифрування потрібно буде наводити лише для інших витрат (Додаток ІВ до Декларації заповнюватиметься й далі).

** У новій декларації є додаток АВ, однак у ньому відображається інформація про авансовий внесок при виплаті дивідендів (у діючій декларації для неї призначено додаток АД).

3. Усі результативні рядки щодо розрахунку податкового зобов'язання (ряд. 07 — 22 Декларації) залишилися без змін.

4. Без змін залишилися рядки для самостійного виправлення помилок (ряд. 23 — 32 Декларації). Також у первісному вигляді збережено Додаток ВП (подається при виправленні помилок через поточну декларацію).

5. Значно спрощено Додаток АМ (амортизація основних засобів (ОЗ) та інших необоротних активів, нематеріальних активів (НА)). Тепер у таблиці 1 Додатка АМ одним рядком загальною сумою потрібно буде наводити загальну суму нарахованої амортизації за звітний період з розбиттям за такими складовими (також загальною сумою), як:

— амортизація ОЗ та інших необоротних активів;

— амортизація НА;

— амортизація витрат, пов'язаних з видобуванням корисних копалин (у чинній декларації ця амортизації відображається в додатку АК);

— амортизація тимчасової податкової різниці, що виникла за результатами інвентаризації ОЗ станом на 01.04.11.

Крім того, у новому Додатку АМ немає таблиці з інформацією про методи нарахування амортизації ОЗ та НА.