28.11.2011

Про право платників податку на перенесення від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток на наступні звітні періоди

Лист від 10.11.2011 р. № 04-39/10-1160

ТОРІШНІ ЗБИТКИ

відображаються в декларації за II квартал 2011 року
без обмежень: КВРУ відстоює законну позицію

 

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 10.11.11 р. № 04-39/10-1160

«Про право платників податку на перенесення від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток на наступні звітні періоди»

 

У листі, що коментується, КВРУ з питань фінансів і банківської діяльності підтвердив законність можливості відображення в декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року торішніх збитків.

Нагадаємо, що раніше податківці незаконно наполягали на тому, що в декларації за II квартал 2011 року можна було врахувати лише збитки, які утворилися виключно за підсумками діяльності за I квартал 2011 року (без урахування збитків попередніх років)*. Незалежні фахівці піддали критиці цей фіскальний підхід, і в результаті представники податкових органів потроху почали від нього відступати.

* Див. ком. «Торішні збитки в декларації за II квартал не відображаються?! — Фіскальна думка ДПАУ» // «БТ», 2011, № 39, с. 3.

Так, у листі ДПСУ від 21.10.11 р. № 4000/6/15-1216** податківці вже обережно процитували норми п. 3 підрозд. 4 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та не навели умов, що обмежують включення до витрат збитків минулих років. А за матеріалами інтернет-ресурсів*** Центральний апарат ДПС запропонував унести зміни до ПКУ та дозволити малому бізнесу враховувати в декларації від’ємне значення з податку на прибуток попередніх років без обмежень, а для великих платників запровадити планку в 25 %.

** Див. ком. «Торішні збитки в декларації за II квартал 2011 року: податківці відступають від позиції щодо невключення їх до витрат?» // «БТ», 2011, № 47, с. 7.

*** www.radakmu.org.ua

Стосовно ж чинної редакції ПКУ в листі, що коментується, Комітет з урахуванням системного аналізу законодавчих актів підтвердив нашу позицію про можливість відображення торішніх збитків у декларації за II квартал 2011 року ( див. «Торішні збитки відображаються в декларації за II квартал 2011 року» на с. 9).

 

Торішні збитки відображаються в декларації за II квартал 2011 року

Витяг із листа, що коментується

«Згідно з пунктом 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу пункт 150.1 статті 150 цього Кодексу застосовується у 2011 році з урахуванням такого:

якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

Це застереження базувалося на тому, що розрахунок першого кварталу 2011 року є кінцевим результатом розрахунку об'єкта оподаткування (аналогічно як річний розрахунок) за законом, який втрачав чинність.

Одночасно положення пункту 150.1 статті 150 Кодексу передбачають таке:

«Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення».

Аналіз зазначених норм свідчить про те, що пункт 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу не містить заборони на врахування у 2011 та 2012 роках збитків, які виникли до 01.01.2011 р., а отже, такі збитки повинні враховуватись у складі витрат поточних податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення від'ємного значення».

 

У листі Комітет також підтвердив, що відповідно до п. 22.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР у декларації за I квартал 2011 року можна було відобразити в тому числі й 80 % тих збитків, що утворилися станом на 01.01.10 р. та не були враховані у складі валових витрат у 2010 році. Отже, на думку Комітету, з якою ми повністю згодні, платники мають можливість урахувати в декларації за II квартал 2011 року всю суму «неперекритих» у I кварталі 2011 року торішніх збитків, уключаючи 80 % не врахованих у деклараціях за 2010 рік сум збитків, що утворилися станом на 01.01.10 р.

Лист , що коментується, може стати для платників податків вагомою «підмогою» при відстоюванні позиції про можливість обліку торішніх збитків у декларації за II квартал 2011 року в судових інстанціях. Як показує практика, суди до листів КВРУ, як правило, дослухаються.

Тому з урахуванням його наявності можна порадити платникам оспорювати донарахування за актами перевірок стосовно виключення з витрат торішніх збитків. При цьому є сенс підписати складений акт і надати протягом п'яти робочих днів до нього свої заперечення, посилаючись на п. 86.7 ПКУ. До цих заперечень можна додати й лист Комітету, що коментується. А якщо місцеві податківці не побажають відступати від своєї позиції, можна звернутися до судових органів з позовом про оскарження податкового повідомлення-рішення.

Слід також ураховувати, що штрафи за відображення торішніх збитків у декларації за II квартал 2011 року стягуватися не повинні (п. 6 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ). І за наявності заниження податкових зобов'язань за рахунок виключення збитків з витрат податківці можуть нарахувати лише пеню.