24.10.2011

Щодо відображення збільшення або зменшення залишку від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду

Лист від 15.07.2011 р. № 19200/7/16-1517-01

БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ:

ДПАУ роз'яснила, як врахувати непідтверджені суми

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.07.11 р. № 19200/7/16-1517-01

«Щодо відображення збільшення або зменшення залишку від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ здійснила так званий екскурс «назад у минуле»: розповіла, як раніше (за докодексних часів) у декларації з ПДВ коригувалося бюджетне відшкодування, якщо в результаті перевірки органи ДПС виявляли його завищення.

У ЄБПЗ* є актуальні роз'яснення з цього питання, але абсолютно протилежні. У розд. 130.25 ЄБПЗ є консультація, в якій зроблено висновки, схожі на висновки

листа, що коментується, тільки з посиланнями на чинні законодавчі акти.

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

А в розд. 130.20.01 ЄБПЗ можна знайти протилежне роз'яснення, в якому зазначається, що норми

ст. 198 ПКУ** не передбачають уключення до складу податкового кредиту сум зменшення бюджетного відшкодування в наступному податковому періоді.

** Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Судячи з усього, появу

листа, що коментується, можна розцінювати як підтвердження позиції, викладеної в розд. 130.25 ЄБПЗ, адже механізм коригування залишку від’ємного значення ПДВ у декларації при виявленні органами ДПС його завищення практично не змінився (див. «Відображення результатів перевірки бюджетного відшкодування»).

 

Відображення результатів перевірки бюджетного відшкодування

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, згідно з діючим у минулих роках порядком на суму завищення бюджетного відшкодування, обчислену податковим органом та визначену у податковому повідомленні за формою «В3», у картці особового рахунка зменшувалася сума бюджетного відшкодування, що була задекларована в рядках 25.1 чи 25.2 податкової декларації з ПДВ із відповідним збільшенням платниками на цю ж суму значення рядка 26 шляхом відображення її зі знаком «+» в рядку 23.4 податкової декларації податкового (звітного) періоду, у якому було виписано податкове повідомлення за формою «В3» (у випадках правомірності віднесення до податкового кредиту та відсутності оплати)».

Витяг із ЄБПЗ (розділ 130.25)

«Таким чином, у разі коли за результатами перевірки податковим органом установлено перевищення платником заявленої суми бюджетного відшкодування та одночасно виявлено заниження платником задекларованого залишку від’ємного значення податкової декларації з ПДВ, то сума завищеного бюджетного відшкодування підлягає відображенню в картці особового рахунка платника податків зі знаком «-», а сума збільшення залишку від’ємного значення відображається платником зі знаком «+» у рядку 21.3 податкової декларації наступного звітного періоду.

При цьому залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, у частині сум податку, щодо яких не проведено розрахунки з постачальниками, відображається в зазначеному рядку до моменту формування податкової звітності за звітний період, наступний за періодом, в якому буде проведено розрахунки з постачальниками».

 

При цьому, як і раніше, немає прямої заборони на відображення у складі залишку від’ємного значення ПДВ сум, які правомірно були включені до складу податкового кредиту, але не можуть бути отримані платником у вигляді бюджетного відшкодування (у відшкодуванні таких сум платнику відмовлено). Про порядок отримання бюджетного відшкодування ми писали у статті «Бюджетне відшкодування ПДВ за правилами Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 23, с. 22.