24.10.2011

Щодо застосування фінансових санкцій у разі сплати ЄВС на неналежний рахунок

Лист від 06.09.2011 р. № 18726/03-2

ЄВС СПЛАЧЕНО НЕ НА ТОЙ РАХУНОК:

нарахування фінсанкцій є правомірним — фіскальна позиція ПФУ

 

Лист Пенсійного фонду України від 06.09.11 р. № 18726/03-2

«Щодо застосування фінансових санкцій у разі сплати ЄВС на неналежний рахунок»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів про відповідальність страхувальника в разі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) не на той рахунок, який відкрито в Держказначействі для певної ставки ЄВС.

На практиці доволі часто трапляються випадки, коли помилково ЄВС сплачується не на рахунок, відкритий для певної ставки ЄВС (наприклад, 33,2 %, нараховані на суму лікарняного, сплатили на рахунок, призначений для сплати ставки ЄВС, що нараховується на суму зарплати, наприклад, для 36,96 %). Причому подібний проступок загрожує платникам штрафними санкціями, про що свідчать ситуації на практиці (див., наприклад,

Пошту тижня «Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок…» // «БТ», 2011, № 21, с. 44).

ПФУ в

листі, що коментується, роз'яснює, що в разі сплати сум ЄВС на неналежні рахунки застосування працівниками ПФУ фінансових санкцій є правомірним. Свою позицію ПФУ обґрунтовує таким:

1. Згідно з

частинами 5 і 7 ст. 9 Закону про ЄВС* сплата ЄВС здійснюється виключно в національній валюті шляхом унесення відповідних сум ЄВС на рахунки територіальних органів ПФУ, відкриті в органах Держказначейства для його зарахування**. ЄВС сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунка.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** З 7 жовтня 2011 року порядок відкриття рахунків для зарахування ЄВС регламентується Положенням про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, спільно затвердженим наказом Мінфіну від 31.08.11 р. № 1077 і постановою правління ПФУ № 23-1. До цієї дати документ було спільно затверджено наказом Держказначейства від 17.11.10 р. № 428 і постановою правління ПФУ № 26-1.

2. Платники ЄВС зобов'язані сплачувати внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць (

ч. 8 ст. 9 Закону про ЄВС).

3. Відповідно до

п. 1 ч. 10 ст. 9 Закону про ЄВС у разі перерахування сум ЄВС з рахунка платника на відповідні рахунки ПФУ днем сплати ЄВС вважається день списання банком або Держказначейством суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок ПФУ.

ПФУ також нагадує про відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату ЄВС — це

10 % штраф від своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС) і пеня з розрахунку 0,1 % від суми недоплати за кожен день прострочення (частини 10 і 13 ст. 25 Закону про ЄВС).

Ми вважаємо такий підхід ПФУ до застосування санкцій формальним, оскільки фактично платники сплатили суму ЄВС і вона надійшла до бюджету ПФУ. До того ж проблема з перекиданням сум з одного рахунка на іншій для цієї ситуації вирішується просто, на що вказують і «пенсійники» в

листі, що коментується. Для цього слід скористатися п. 9 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1, написавши до ПФУ заяву на перекидання сум. ПФУ виконає ваше прохання вже наступного дня.

Тож, здавалося б, якщо дії такі прості і для платника, і для самого ПФУ, навіщо вкотре карати платників, адже суму ЄВС фактично сплачено, а це свідчить про те, що платник не мав наміру сплатити ЄВС не на той рахунок, оскільки не отримав вигоду від цього? Але, здається, що з метою наповнення бюджету ПФУ «пенсійники» готові на все. Тому оспорювати нараховані працівниками ПФУ санкції доведеться хіба що в суді. А для цього радимо озброїтися аргументами, викладеними нами в

Пошті тижня «Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок…» // «БТ», 2011, № 21, с. 44).

На майбутнє радимо уважно ставитися до перерахування платежів з ЄВС та перераховувати їх на належні рахунки ПФУ, щоб не марнувати часу на оспорювання застосованих «пенсійниками» санкцій.