31.10.2011

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку

Наказ від 26.09.2011 р. № 1204

МІНФІН УНІС ЗМІНИ ДО П(С)БО

щодо обліку загальновиробничих витрат і не лише

 

Наказ Міністерства фінансів України від 26.09.11 р. № 1204

«Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

 

Як і очікувалося, Мінфін уніс зміни до низки

П(С)БО щодо обліку загальновиробничих витрат і деяких інших норм. Більшість змін, по суті, мають «технічний» характер, оскільки спрямовані на приведення застарілих положень П(С)БО у відповідність до нових вимог Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Проблема полягає тільки в тому, що Мінфін дещо «запізнився» з оприлюдненням наказу (наказ, що коментується, набирає чинності з дня опублікування, на момент підготовки номера не опублікований і відповідно не набрав чинності), у зв’язку з чим при складанні фінансової звітності за 9 місяців 2011 року підприємства змушені на власний розсуд інтерпретувати застарілі норми П(С)БО*.

* Як це зробити, ми розповідали у статті «Загальновиробничі витрати: новий порядок відображення в обліку» // «БТ», 2011, № 42, с. 15.

Відзначимо основні моменти внесених новацій.

1.

Загальновиробничі витрати (ЗВВ). Нагадаємо, що з 01.08.11 р. змінені формулювання п. 138.8 ПКУ передбачають уключення до складу собівартості виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг серед іншого ЗВВ за правилами, зазначеними в П(С)БО. Тому з цієї дати альтернативний «податковий» порядок відображення в бухгалтерському обліку таких витрат застосовуватися не повинен. У зв’язку з викладеним Мінфін уніс, зокрема, зміни до:

П(С)БО 16 «Витрати» (вилучено п. 11.1, що передбачає можливість застосування «податкового» варіанта обліку ЗВВ);

П(С)БО 3 «Фінансові результати» (вилучено абз. 2 і п. 19.1, що застерігають специфіку відображення у ф. № 2 ЗВВ, які обліковують за «податковими» правилами, та ряд. 045 «Загальновиробничі витрати» ф. № 2). У зв’язку з цим при заповненні ф. № 2 за 2011 р. відображені у ф. № 2 за 9 місяців 2011 року в ряд. 045 ЗВВ наводитимуться в ряд. 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)». Отже, цей рядок визначатиметься як сума ряд. 040 і 045 форми № 2 за 9 місяців плюс відповідні показники IV кварталу;

П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» (змінено редакцію п. 5.6 розд. II, відповідно до якої тепер приписано у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» показувати виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та/або собівартість реалізованих товарів, визначену за нормами П(С)БО 16; виключено згадку про ЗВВ з п. 5.7 розд. II і п. 2.6 розд. III; згідно зі зміненими формулюваннями п. 2.5 розд. III «нульовики» також показують ЗВВ у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)»).

Із цього випливає, що ф. № 2-м за 2011 рік заповнюватиметься так: у

ряд. 080 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» ф. № 2-м зазначаються собівартість реалізованої продукції та ЗВВ, списані на реалізацію за період з 01.01.11 р. до 31.12.11 р. (кореспонденції: Дт 90 — Кт 23, 26; Дт 90, 79 — Кт 91); у ряд. 090 «Інші операційні витрати» ф. № 2-м наводяться усі витрати, зазначені в п. 5.7 розд. II П(С)БО 25, за винятком ЗВВ;

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, далі — Інструкція № 291 (вилучено «податкову» кореспонденцію Дт 79 «Фінансові результати» — Кт 91 «Загальновиробничі витрати»);

Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій суб’єктів малого підприємництва, затвердженого наказом Мінфіну України від 19.04.01 р. № 186 (доповнено рахунком «91 Загальновиробничі витрати» з таким описом: «Облік та узагальнення інформації про накладні виробничі витрати на організацію та управління виробництвом, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування»).

2. Інші зміни у ф. № 1 «Баланс».

Згідно зі зміненими положеннями:

кошти в касі наводитимуться у ф. № 1 не у вписуваному рядку, а у «стаціонарному» ряд. 231 «у тому числі в касі»;

— в оновлених формулюваннях

абз. 2 п. 6 П(С)БО 2 «Баланс» наголошено на тому, що: «При складанні балансу та відповідних форм фінансової звітності підприємств з урахуванням показників окремого балансу та відповідних форм окремої фінансової звітності інформація про внутрішньогосподарські розрахунки (взаємні зобов’язання у рівній сумі) не наводиться». Власне кажучи, так слід було діяти й раніше.

3. Податкові різниці

. У зв’язку з тим, що процедуру визначення оподатковуваного прибутку з урахуванням податкових різниць перенесено з 01.01.12 р. на 01.01.13 р. (п. 1 підрозд. 4 розд. XX ПКУ), строк набрання сили П(С)БО «Податкові різниці» також «відсунуто» на 01.01.13 р.

4.

Особливості бухгалтерського обліку в підприємств, що здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії, а також надають послуги з централізованого водопостачання і водовідведення. Для зазначених підприємств передбачили певні новації, зокрема, їм приписано:

— вести облік доходів і витрат на окремих субрахунках щодо кожного виду діяльності, який підлягає ліцензуванню (зміни до

Інструкції № 291);

— складати звітність за сегментами (зміни до

П(С)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами»).