31.10.2011

Про нарахування єдиного внеску на суми страхових внесків

Лист від 26.08.2011 р. № 17928/03-20

ПЛАТЕЖІ ЗА ДОВГОСТРОКОВИМ СТРАХУВАННЯМ,

сплачені роботодавцем за працівників, є об’єктом
для справляння ЄВС — роз’яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 26.08.11 р. № 17928/03-20

Лист Пенсійного фонду України від 30.03.11 р. № 6174/03-30

«Про нарахування єдиного внеску на суми страхових внесків»

 

У

листах, що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) вказав на необхідність нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) на суму внесків за договорами довгострокового страхування.

ПФУ зауважив, що визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВС здійснюють на підставі

Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

Згідно з

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 витрати в розмірі страхових внесків підприємств (крім випадків, зазначених у п. 3.5 Інструкції № 5) на користь працівників, пов’язаних з добровільним страхуванням (особистим, страхуванням майна), належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. А тому такі платежі у складі зарплати обкладаються ЄВС.

На цій підставі в

листі від 26.08.11 р. № 17928/03-20, що коментується, ПФУ доходить висновку: суми внесків за договорами довгострокового страхування належать до фонду оплати праці як виплата соціального характеру у грошовій та натуральній формах і тому є базою для нарахування ЄВС.

Наважимося не погодитися з таким висновком ПФУ. Чомусь ПФУ в

листах, що коментуються, умовчав про виплати, названі в п. 3.5 Інструкції № 5, до яких належать внески підприємств за договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників та членів їх сімей. І оскільки вони не включаються до фонду оплати праці, а також названі в п. 2 розд. II Переліку № 1170*, їх не обкладають ЄВС.

* Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

У свою чергу, практично всі договори пенсійного страхування є довгостроковими. Але це не означає, що виплати за ними потрібно обкладати ЄВС, адже вони не включаються до бази, позаяк не включаються до фонду оплати праці і до того ж зазначені в

п. 2 розд. II Переліку № 1170.

Висновок другого

листа, що коментується, — від 30.03.11 р. № 6174/03-30 відрізняється від попереднього тим, що ПФУ зазначає про включення до фонду оплати праці внесків за договорами довгострокового страхування життя і, відповідно, вважає, що їх слід обкладати ЄВС. З цим ми також не згодні. Незважаючи на те що страхування життя і пенсійне страхування є предметами особистого страхування (ст. 4 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР), страхові організації в межах недержавного пенсійного забезпечення укладають договори страхування довічної пенсії, страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» від 09.07.03 р. № 1057-IV). А тому договори пенсійного страхування здебільшого включають і страхування життя.

Тому перш ніж нараховувати ЄВС на виплати за довгостроковим договором страхування, слід визначити, чи не належить він до договорів добровільного пенсійного страхування. Якщо ні, то нараховуйте і сплачуйте з таких платежів ЄВС. Якщо ж ідеться про укладені договори пенсійного страхування, то ЄВС нараховувати не потрібно.