31.10.2011

Про адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або неподання звітності до служби зайнятості

Лист від 23.09.2011 р. №

ЗВІТНІСТЬ ДО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ:

яка відповідальність за неподання?

 

Лист Державного центру зайнятості від 23.09.11 р. № ДЦ-04-6691/0/6-11

«Про адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або неподання звітності до служби зайнятості»

 

У

листі, що коментується, Держцентр зайнятості порушив питання адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання або неподання до служби зайнятості звітності, передбаченої ст. 20 Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII (далі — Закон про зайнятість), а саме:

— ф. № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій»;

— ф. № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників»;

— ф. № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»;

— ф. № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників».

Адміністративна відповідальність

за несвоєчасне подання або неподання до служби зайнятості звітності передбачено ст. 1653 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) для роботодавців, винних у несвоєчасному поданні або неподанні відомостей про прийняття на роботу працівників, тобто тільки щодо ф. № 5-ПН.

Водночас, як зазначає Держцентр зайнятості в

листі, що коментується, ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість регламентує надання роботодавцями інформації державній службі зайнятості про заплановане та фактичне вивільнення працівників на підставі п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та передбачає відповідальність роботодавців у вигляді штрафу за неподання та несвоєчасне подання цієї інформації (ф. № 4-ПН (план) і ф. № 4-ПН (факт)).

Так, згідно з

абзацом першим ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість при звільненні працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів та інвалідів) у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, про це не пізніше ніж за 2 місяці в письмовій формі роботодавці повідомляють державну службу зайнятості, указуючи підстави і строки вивільнення, найменування професій, спеціальностей, кваліфікації, розмір оплати праці, а в десятиденний строк після вивільнення — надсилають списки фактично вивільнених працівників, позначаючи в них інвалідів.

У разі ненадання або порушення строків надання цих даних стягується

штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника. Ці кошти зараховуються до Фонду соцстрахування на випадок безробіття та використовуються для фінансування заходів щодо працевлаштування і соціального захисту працівників, які вивільняються.

Держцентр зайнятості стверджує, що

норма ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість є обов’язковою в усіх випадках, коли звільнення працівників здійснюється на підставах п. 1 ст. 40 КЗпП. Винятків із цього правила законодавством не передбачено.

Що стосується звіту за

ф. № 3-ПН, то в листі, що коментується, зазначено таке: адміністративної та фінансової відповідальності за його неподання законодавством не передбачено. На це ми також указували у статті «Звіти до центру зайнятості: про вакансії, прийнятих та звільнених працівників» // «БТ», 2011, № 29, с. 28*.

* Але потрібно мати на увазі, що після опублікування цієї статті затвердили нові у ф. № 5-ПН — див. ком. «Звіт про прийнятих працівників (форма № 5-ПН) та Інструкцію щодо його заповнення викладено в новій редакції» // «БТ», 2011, № 34, с. 6.

Крім того, Держцентр зайнятості в листі, що коментується, зауважив: обмежень у способі подання роботодавцями цих форм звітності (поштою чи особисто) законодавством не передбачено. Тому можете подавати їх так, як вам зручно. Оскільки в інструкціях** щодо заповнення цих форм про спосіб їх подання нічого не йдеться, можна провести аналогію зі Звітом про зайнятість і працевлаштування інвалідів та при поданні поштою ф. № 3-ПН, ф. № 4-ПН (план), ф. № 4-ПН (факт) і ф. № 5-ПН датою подання вважати дату, зазначену на поштовому штемпелі (п. 2 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, які використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженого постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70). Тому якщо ви вирішите відіслати звітність поштою, радимо робити це своєчасно і не чекати останнього дня.

** Інструкції щодо заповнення форм звітності № 3-ПН, № 4-ПН (план), № 4-ПН (факт) затверджено наказом Мінпраці від 19.12.05 р. № 420, та Інструкція щодо заповнення ф. № 5-ПН, затверджена наказом Мінсоцполітики від 14.07.11 р. № 279.