12.09.2011

Виплати, що розраховуються виходячи із середньої заробітної плати, індексації не підлягають

Відповідь на запитання

Виплати, що розраховуються виходячи із середньої заробітної плати,
індексації не підлягають

 

Чи необхідно індексувати середню заробітну плату за час перебування працівника на курсах підвищення кваліфікації, якщо зарплата за останні два місяці, виходячи з якої провадять розрахунок, не підлягала індексації?

(м. Харків)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Відповідно до

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають оплата праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Усі виплати, що обчислюються виходячи із середньої заробітної плати, у тому числі за час перебування на курсах підвищення кваліфікації,

індексації не підлягають, оскільки під час визначення їх розміру враховується сума індексації як складова оплати праці (незалежно від того, чи підлягала індексації заробітна плата згідно з Порядком № 1078 у розрахунковому періоді).

При цьому слід зауважити: якщо період перебування працівника на курсах підвищення кваліфікації менше місяця, то за відповідний місяць індексації може підлягати лише сума оплати праці без урахування середнього заробітку, нарахованого за час відрядження.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 головний спеціаліст відділу рівня життя
 і моніторингу бідності