19.09.2011

Про сплату єдиного внеску підприємцями

Лист від 22.06.2011 р. № 12657/03-20

СПЛАТА ЄВС ПІДПРИЄМЦЯМИ —

на загальній системі необхідно
 сплачувати лише за місяці,
 в яких отримано дохід (прибуток)

 

Лист Пенсійного фонду України від 06.05.11 р. № 9158/03-30

Лист Пенсійного фонду України від 22.06.11 р. № 12657/03-20

«Про сплату єдиного внеску підприємцями»

 

У

листах, що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів про особливості сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) фізичними особами — підприємцями (далі — ФОП).

ПФУ у

листі від 22.06.11 р. № 12657/03-20, що коментується, зауважив, що на сьогодні всі ФОП, у тому числі ті, хто обрав спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності, є платниками ЄВС.

ФОП на загальній системі оподаткування згідно з

абзацом першим п. 2 ч. 1 ст. 7 і ч. 11 ст. 8 Закону про ЄВС*** та члени сімей цих осіб, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності (крім ФОП-спрощенців), нараховують ЄВС у розмірі 34,7 % на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та на суму доходу, що розподіляється між членами сім'ї ФОП, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності. При цьому сума ЄВС не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, в якому отримано дохід (прибуток).

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

ПФУ у названому вище

листі, що коментується, звертає увагу на таке: для ФОП-загальносистемників Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5, установлено особливий порядок сплати ЄВС:

1)

протягом календарного року ФОП сплачує авансові платежі чотири рази поквартально (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада) у розмірі 25 % річної суми ЄВС, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи ФОП**** (п.п. 4.5.2);

2)

остаточний розрахунок щодо ЄВС за підсумками року ФОП здійснює до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації (п.п. 4.5.3). При цьому враховуються сплачені авансові платежі з ЄВС, а сума ЄВС не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, в якому отримано дохід (прибуток). Доплату до мінімального страхового внеску підприємець здійснює на підставі надісланого ПФУ повідомлення-розрахунку.

**** Див. Пошту тижня «Декларація про доходи підприємця за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 17, с. 40.

Підсумовуючи наведені норми, ПФУ в листі, що коментується, зауважив, що ЄВС у сумі не менше мінімального страхового внеску ФОП сплачують за підсумками року лише за ті місяці, в яких вони мали дохід (прибуток).

Із цього ми можемо зробити висновок, що при сплаті протягом року авансових платежів при невеликому доході цілком законною є ситуація, коли ЄВС із розрахунку на місяць може буде сплачено в сумі, меншій мінімального страхового внеску. Якщо ж авансові платежі з податку на доходи будуть нульовими, то підприємець узагалі не сплачуватиме авансові платежі з ЄВС. Але після закінчення звітного року ФОП повинен буде доплатити ЄВС виходячи з фактичних результатів діяльності, які він відобразить у своїй річній декларації, що подається до ДПС. І якщо в яких-небудь місяцях ФОП не отримав дохід (прибуток), то відповідно до абзацу першого п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС він не зобов'язаний за такий місяць сплачувати ЄВС у сумі не менше мінімального розміру.

В другому в листі, що коментується, від 06.05.11 р. № 9158/03-30, що коментується, ПФУ вказав на те, що ФОП самостійно обирають найзручнішу для них форму сплати ЄВС — готівкову чи безготівкову.