19.09.2011

До додатка 7 уключається інформація про виплати, виходячи з яких роботодавець розраховує допомогу у зв'язку з нещасним випадком

Відповідь на запитання

До додатка 7 уключається інформація про виплати,
 виходячи з яких роботодавець розраховує
 допомогу у зв'язку з нещасним випадком

 

Як заповнити додаток 7 до Порядку № 22-2 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» в разі, коли перед настанням нещасного випадку працівник відпрацював у роботодавця 3 місяці (червень — серпень 2011 року; був прийнятий на роботу 1 червня 2011 року, нещасний випадок стався 9 вересня)?

(м. Харків)

 

У разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання із застрахованою особою роботодавець зобов'язаний подати звіт за формою додатка 7 до

Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.10 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2). Додаток 7 подається протягом двох робочих днів після настання страхового випадку стосовно таких осіб.

Відомості, що наводяться в додатку 7, необхідні для розрахунку допомог, пов'язаних з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, що виплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Згідно з

п. 4.17 Порядку № 22-2 роботодавці в додатку 7 указують розрахунковий період, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для розрахунку страхових виплат*. У загальному випадку розрахунковий період відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266, — це останні 6 календарних місяців роботи за останнім місцем роботи перед місяцем настання нещасного випадку (професійного захворювання). Якщо працівник відпрацював у роботодавця менше 6 місяців, розрахунковим періодом буде фактична кількість цілих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передували тому місяцю, в якому настав страховий випадок.

* Примітка редакції.

Зверніть увагу! Раніше працівники ПФУ висловлювали дещо інший підхід до заповнення додатка 7. Вони говорили про те, що в табличній частині додатка 7 слід зазначати дані, необхідні для розрахунку страхових виплат, за той місяць (місяці) розрахункового періоду, за який (які) на момент настання страхового випадку (нещасного випадку або професійного захворювання) не подано додаток 4 до Порядку № 22-2 (див. Пошту тижня «Подаємо новий пенсійний звіт — додаток 7» // «БТ», 2011, № 34, с. 46). Ми з цим не погоджувалися, на що вказували у статті «Оновлення звітності з ЄВС: аналізуємо зміни до Порядку № 22-2» // «БТ», 2011, № 34, с. 38. Приємно, що сьогоднішня консультація відповідає раніше висловленій нами позиції.

Наведемо фрагмент заповнення додатка 7 виходячи з даних, викладених у запитанні. До додатка 7 потрібно включити нарахований постраждалому працівнику заробіток за розрахунковий період, виплати за який ураховують для розрахунку суми допомоги. Це виплати за червень — серпень 2011 року.

Додаток 7 у цьому випадку слід подати до органу Пенсійного фонду за місцем узяття на облік роботодавця

не пізніше 13 вересня 2011 року (2 робочі дні після настання страхового випадку — 12 і 13 вересня; 9 вересня не враховуємо, оскільки це день настання страхового випадку; 10 і 11 вересня не враховуємо, оскільки це вихідні дні).

 

 

 

Валентина БОРШОВСЬКА,
 заступник директора Департаменту,
 начальник відділу персоніфікованого обліку,
 інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України