26.09.2011

Як урахувати виправлення помилки, пов'язаної із завищенням/заниженням залишку від’ємного значення ПДВ

Відповідь на запитання

Як урахувати виправлення помилки, пов'язаної
із завищенням/заниженням залишку від’ємного значення ПДВ

 

У 2011 році нашим підприємством було допущено такі помилки:

1) у декларації з ПДВ за травень залишок від’ємного значення попереднього періоду (показник ряд. 24 декларації з ПДВ за квітень) було відображено неправильно, помилково було занижено його суму;

2) у липні підприємство помилково занизило суму податкових зобов'язань, унаслідок чого було завищено залишок від’ємного значення поточного періоду (показник ряд. 24 декларації з ПДВ за липень).

Названі помилки було виявлено у вересні. Оскільки ці помилки не вплинули на показники ряд. 23 або 25 декларації з ПДВ за періоди, наступні за помилковими періодами, то було складено тільки два уточнюючі розрахунки:

— до декларації за травень, в якому збільшено показник ряд. 24;

— до декларації за липень, яким зменшено показник ряд. 24.

Як показники цих уточнюючих розрахунків урахувати в поточній декларації з ПДВ?

(м. Київ)

 

Перш за все, відповідь на поставлене питання слід розпочати з визначення декларації, в якій необхідно врахувати показники поданих уточнюючих розрахунків. Для цього звернемося до

п. 4 розділу IX Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41 (далі — Порядок), де, зокрема, зазначається таке: «На значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку зменшується значення рядка 24 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок».

Із процитованої норми

Порядку однозначно випливає:

1) зменшення показника ряд. 24 слід відображати в декларації за вересень;

2) у разі коли виправляється помилкове завищення від’ємного значення ПДВ, алгоритм «уключення» такого виправлення до поточної декларації стосовно поставленого запитання буде таким: показник гр. 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за липень 2011 року необхідно відняти від показника ряд. 24, сформованого за даними декларації з ПДВ за вересень.

А от у якій декларації та як відображати збільшення від’ємного значення,

Порядок не встановлює. На це упущення ми вже звертали увагу у статті «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16. Там же ми висловили з цього питання свою точку зору, від якої не відмовляємося і сьогодні: у своєму Порядку ДПАУ просто випустила з уваги те, що показник ряд. 24 може не лише зменшуватися, а і збільшуватися, а тому переконані, що при збільшенні показника ряд. 24 декларації з ПДВ мають застосовуватися ті самі правила, що й при зменшенні показника названого рядка.

Як наслідок показник гр. 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за травень 2011 року також має бути враховано в ряд. 24 декларації з ПДВ за вересень 2011 року зі знаком «плюс».

Однак, якщо заглянути в ЄБПЗ*, то, на наш подив, можна виявити дещо інший підхід до цього питання: представники ДПАУ запропонували зменшення показника ряд. 24 виконувати так, як це приписує робити

Порядок, тоді як збільшення показника ряд. 24 здійснювати через збільшення показника ряд. 22.2 декларації з ПДВ за той період, в якому подано відповідний уточнюючий розрахунок (див. «Як включити до декларації коригування від’ємного значення»).

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua

 

Як включити до декларації коригування від’ємного значення

Витяг із ЄБПЗ (розділ 130.25)

«Запитання: Який порядок перенесення до податкової декларації з ПДВ значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку?

Стисла відповідь: У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах впливало на значення рядка 25 чи рядка 23, уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 24 декларації впливало на значення рядка 25 чи рядка 23. У разі виправлення значення рядка 24 декларації, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 25 чи 23 (23.1 чи 23.2), уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. На значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку зменшується значення рядка 24 податкової декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок, або збільшується значення рядка 24 шляхом відображення такого збільшення в рядку 21.2 податкової декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок».

 

У результаті виникає запитання: як бути? Сміливі платники податків, безумовно, можуть узяти на озброєння цей підхід і відобразити збільшення від’ємного значення ПДВ у ряд. 21.2 декларації з ПДВ за вересень 2011 року. Однак якщо підійти до вирішення цього питання більш зважено та консервативно, до чого ми й схиляємося, то збільшення від’ємного значення краще здійснювати так само, як і його зменшення, тобто через ряд. 24 декларації з ПДВ. Інакше кажучи, у цій ситуації в ряд. 24 декларації за вересень потрібно «згорнути» показник, отриманий у вересні, та показники двох уточнюючих розрахунків. На ці висновки нас наштовхують такі міркування.

По-перше, аналогія з нормами

Порядку, що регулюють алгоритм зменшення від’ємного значення. У свою чергу, для відображення в ряд. 21.2 декларації з ПДВ жодної аналогії провести не можна.

По-друге, аналогія з чинним раніше порядком виправлення від’ємного значення, коли його збільшення та/або зменшення за допомогою подання уточнюючих розрахунків згодом «включалося» до одного рядка декларації з ПДВ (див. ряд. 23.3 чинної раніше форми декларації з ПДВ, а також рядок 8.5 і 8.6 чинного раніше уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ).

По-третє, надмірний лібералізм роз'яснення, що загрожує його скасуванням у найближчому майбутньому та/або простим ігноруванням на місцевому рівні. Адже в роз'ясненні з ЄБПЗ представники ДПАУ, по суті, заявили, що збільшення від’ємного значення може позначитися на розрахунках з бюджетом уже в періоді, коли таке збільшення вперше «включено» до декларації з ПДВ (оскільки ряд. 21.2 впливає на розрахунок ряд. 23 або ряд. 25), тоді як зменшення від’ємного значення зможе вплинути на розрахунки з бюджетом лише в наступному (другому за підрахунком) періоді, після «включення» його до декларації (оскільки показник ряд. 24 на показники ряд. 23 і 25 поточної декларації не впливає, а може вплинути на показники цих рядків у наступній декларації з ПДВ, коли буде перенесений до рядка 21.2).

 

Роман БЕРЕЖНИЙ